FAU ved nye Jakobsli skole har fortsatt flere ubesvarte spørsmål til byens politikere.

Vårt mål er å oppnå en god skolesituasjon, både i midlertidig skole fra 1. august og når ny skole står, som lovet, ferdig i 2019. Lite har vi visst om den merkelige politiske prosessen som journalister i Adresseavisen har belyst de siste ukene.

Ranheim er for tiden det største utbyggingsområdet i Trondheim. Dessverre har byplanlegging vært fraværende, med blant annet akutt mangel på skoleplasser som en konsekvens. Da Trondheim kommune tok grep i fjor og etablerte en ny barneskolekrets, skapte det frustrasjon for de berørte beboerne. Etter å ha gått på en helt ny og fin skole, ble 165 elever med ett pennestrøk, uten at det vedtatte forslaget hadde vært på høring, flyttet til en gammel og utslitt skole med lengre og usikret skolevei. Da sa politikerne at de viste handlekraft.

Frustrasjonen over denne situasjonen er besvart med en trøst om at dette er en midlertidig situasjon, og at det jobbes på høygir for å få på plass en ny nærskole. Senest ferdig i 2019 sa politikerne.

LES OGSÅ (PLUSS): Hvis EØS-avtalen er så ille at den vil legge London i grus, hvorfor er avtalen så viktig for Norge?

FAU har sammen med den nye skolens ledelse og Rådmannens stab jobbet godt for å få til en best mulig skolesituasjon for elevene. Vi har sammen løst mange utfordringer andre skoler ikke trenger å hanskes med. Hva gjør vi når vi har en skole nesten uten lekeapparat? Hva gjør vi når vi ikke har skolekjøkken, eller gymsalen er stengt grunnet råte? På toppen av det hele måtte vi, av alle ting, bruke tid på å overbevise politikere om at det ikke er trygt å sende 6-åringer over akselerasjonsfeltet til motorveien for å komme seg på skolen.

Vi foreldre har gjort det beste ut av situasjonen og tror nå dette begynner å bli en god midlertidig skole, og barna våre begynner faktisk å glede seg til å begynne til høsten. I bakgrunnen støyer dessverre utbyggingen av den nye skolen. Ikke byggestøy som vi hadde håpet, men støy om plassering, tomtevalg og forventede forsinkelser.

LES MER (PLUSS): Slik planlegges Overvik-jordene

FAU har   hele tiden påpekt at det ikke er fornuftig å bygge ut en ny bydel uten at skole plasseres sentralt i den kuperte nye skolekretsen. Overraskelsen er stor når det viser seg at skole på Overvik ikke en gang er en del av underlaget planleggingen bygger på. Trondheim kommune skryter av at skolen skal bli en kulturarena og forsamlingshus for den nye bydelen. Tomtevalget blir et mysterium for beboerne når den da plasseres i utkanten av skolekretsen på et jorde som utbygger selv sier det fort kommer til å ta 30 år før blir bygd ut. For mange av barna blir skoleveien lenger enn de har i dag, og uansett hvor lett det er å le bort et argument om vanskelig og bratt skolevei, vil vi se den politiker som argumenter for en bilfri skolevei, en januardag, når det blåser stiv kuling over jordene på Overvik.

Det som forundrer oss i denne saken, er at vi opplever at det er en argumentasjon fra politikerne som ikke er etterprøvbar. For det første får vi i FAU lite troverdige forklaringer når vi selv kontakter politikerne. Deretter gir de samme politikerne en annen, og for oss enda mindre troverdig forklaring, når Adresseavisen begynner å dekke saken. Av det FAU leser fra offentlig dokumentasjon om saken, er det ingen skriftlige dokumenter som argumenterer for dagens valgte tomteplassering. I de offentlige dokumentene om saken, ser vi at Rådmannen og hans stab gang på gang foreslår gjennomtenkte løsninger vedrørende Overvik og skoletomt, før politikerne vedtar endringer som vi ikke klarer å se argumentene for. Hvis byens politiske flertall virkelig mener at det har vært faglig riktig å gang på gang endre sin egen kommuneadministrasjon sine forslag, ber vi, som vi har bedt om i mange uker nå, at dere deler bakgrunnen for disse beslutningene med oss.

Tillit er avgjørende for et velfungerende lokaldemokrati  i  byen vi alle er så glad i. Akkurat nå opplever vi tilliten til byens politikere som lav. Alle vet at utbyggere har sine interesser å ta vare på, men det virker som om politikerne har glemt innbyggernes interesser. Det at FAU eller andre meningsbærere i bydelen verken blir tilstrekkelig hørt eller at det gis gode begrunnelser for de valg som tas, oppleves som et problem for lokaldemokratiet.

LES OGSÅ (PLUSS): Gledelig utvikling for bosetting av flyktninger

Da dere vedtok at Jakobsli skole skulle være ferdig i 2019 og ligge på et jorde i utkanten av skolekretsen, visste dere Rådmannen mente at dere kunne forvente å gå inn i 2018 med en uløst tomtesituasjon. Hvis dere ikke finner en plassering av skolen inne på Overvik, og dere heller ikke får godkjent dagens valgte omregulering av LNF-område til skoleutbygging, hva gjør dere da? Det er ingen andre egnede tomter i området, annet enn der både FAU og Rådmannens fagstab foreslår, like ved Overvik Gård, sentralt plassert i den nye skolekretsen.

Den midlertidige Jakobsli skole er nesten full allerede neste år. Vi mener det ikke er ansvarlig politikk å fortsette bygging av boliger i skolekretsen før skoletomt er avklart.

Vi oppfordrer til at byens politiske flertall snur i saken og går i dialog med Overvik Utvikling AS om skole som forutsetning for eventuell områderegulering og utbygging av området. Hvis du som politiker har tenkt deg til Ranheim for å sanke stemmer i 2019, så har du en stor fordel hvis du har et nytt skolebygg å kan vise til, som du har vært med å få realisert innen tidsfristen du selv var med å love da dere skulle vise handlekraft.

Innleget er skrevet på vegne av Jakobsli FAU av Sarah Pinard Askim, Tone Guttormsen, Berit Hvalryg, Erling Wold, Ove Jørås Pettersen og Ronny Smolan.