Den som trodde kampen om Trøndelag var over, kjenner ikke Senterpartiet.

Adresseavisens kommentatorer tar tempen på de politiske partiene før sommeren.

Partileder Trygve Magnus Slagsvold Vedum er kjent for å le høyt og mye, og det har han god grunn til. Senterpartiet er kommet i harmoni med seg selv etter mange år med indre konflikter og personstrid. Det hele toppet seg med isfronten mellom tidligere partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe. Men det er ikke bare internt at partiet har funnet roen. Partiet gjør det godt på meningsmålingene, og er det eneste småpartiet som ikke sover dårlig om natta på grunn av sperregrensa.

Trygve Magnus Slagsvold Vedum har grunn til å le mye. Her sammen med stortingsrepresentant Marit Arnstad.

Så er det også godt å være Senterpartiet om dagen. Partiet som kanskje mer enn noen kunne endt opp i skyggenes dal, framstår som det mest rendyrka opposisjonspartiet på Stortinget. Det er som et ekko av EU-kampen: De sier nei, nei, nei. Til kommunereform, politireform, sykehusreform og høyskolereform. Robust og reform er ord på partiet fy-liste. Og ulv.

Senterpartiet er ikke glade i kommunesammenslåing, men det er gull verdt for partiets oppslutning. Det er det nærmeste de kommer EU-saken som løftet partiet til historiske høyder på nittitallet. De nyter hvert nei i de lokale folkeavstemningene til det fulle. Og det må sies at det har vært mye nytelse denne våren. Nei-resultatene har vært tette som hagl. Det endrer ikke det faktum at svært mange kommunesammenslåinger er initiert av Sp-ordførere.

Men det stopper ikke med reformmotstand. Med Frp i landbruksdepartementet har partiet fått en drømmemotstander som har bidratt til at engasjementet for landbruk har økt. Sympatien med norske bønder er mye høyere enn den har vært. Det må likevel sies at interessen har dalt etter at Sylvi Listhaug forlot bygningen.

Nord-Trøndelag har lenge vært et kjerneområde for Senterpartiet. Der kjemper de med Ap om makta og har en nesten grenseløs selvtillit. Partiet gjorde et svært godt valg og fikk mange ordførere. Posisjonen er en ganske annen i Sør-Trøndelag, der Sp er et støtteparti til Ap både i fylket og i Trondheim. I Nord-Trøndelag har Senterpartiet kjempet innbitt mot sammenslåing av fylkene og dyrket den nordtrønderske identiteten. Men den som trodde partiet skulle gå inn i en depresjon etter at sammenslåingen ble vedtatt, kjenner partiet dårlig.

Tomas Iver Hallem seiler opp til å bli Sps sterke mann i Trøndelag

Da de innså at slaget om Trøndelag var tapt, begynte Sps frontfigur Tomas Iver Hallem å snakke som en statsmann. Glemt var harmen mot erkefienden Arbeiderpartiet. Det får han betalt for nå. Hallem er blitt fylkesråd og ligger godt an til å bli varaordfører i et samlet Trøndelag. Ingen partier kan som Sp riste av seg ubehageligheter og gammelt agg. Nå øyner partiet muligheten for trøndersk stormakt.

Både Marte Løvik i Trondheim og Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag Fylkeskommune er støtteparti til Ap.

Men kulturforskjellen mellom et arrogant og trondheimsdominert Ap og et nordtrønderorientert og grandiost Sp kan by på utfordringer. Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes var tidlig ute og ba partiet holde seg unna Ap. Han ønsker en borgerlig samling etter modell fra Stjørdal. Slik gikk det imidlertid ikke. Det tok ikke mange timene før Ap og Sp fant sammen. Senterpartiet vet alltid hvor de kan få mest makt. Men på borgerlig side har de ikke gitt opp tanken på at Sp kan bytte side i Trøndelag. De vet at de kan gi Sp noe Ap ikke kan gi dem, nemlig fylkesordføreren.

Og det er lite Senterpartiet har større appetitt på enn ordførerkjeder.

Største seier: Massivt nei i folkeavstemningene og kommunesammenslåing

Største nederlag: Tapte slaget om Trøndelag

Problemet: Lettere å se hva Sp er mot enn hva de er for

Sitatet: Sp er et tradisjonelt borgerlig parti og Sp i Nord-Trøndelag er mer borgerlig anlagt enn Sp i resten av landet. Ivar Vigdenes

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes skulle helst sett at Sp samarbeidet med de borgerlige. Her sammen med Ola Borten Moe.