Nok en gang har en forferdelig hendelse skjedd, og nok en gang løper media og sosiale medier rundt som hodeløse kyllinger med et mål: Hva var motivasjonen?

Fokus på ofre er mer et nødvendig onde som også må dekkes enn noe annet, det viktigste er å finne ut hvem som gjorde det, og hva som drev hen til det. Var hen hvit og høy? Høyreekstrem! Var han mørk, het Ali og ropte «Allahu Ackbar», vel da var han selvfølgelig islamist.

Les også: Kommentar: Pokémon Go er forhåpentligvis bare begynnelsen

NRK gjorde dette senest i går – snakket seg varme om at dette var et islamistisk angrep. Alt basert på at gutten var av iransk opprinnelse. Det er jo juicy nyheter. Folk vil ha det.

Mobbeoffer

Det viser seg jo nå at dette er helt feilaktig. Gutten var et mobbeoffer, en psykisk syk gutt som – med forbehold om at nye opplysninger kan komme – ikke hadde tilknytning til islamistiske grupper i følge tysk politi.

Les også: Kommentar: Når terroren virker fullstendig uforutsigbar

Allikevel var twitter- og facebookfeeden min fylt opp av folk som spekulerte og delte informasjon om hvem denne personen var. Dette skjer hele tiden, for hvert terrorangrep. Folk deler informasjon om motivasjonen – som gagner deres eget syn – som om de delte at Rosenborg scoret i en fotballkamp.

Terroren har ikke gjort oss lamme, eller fått oss utmattet, vi har bare redusert den til enda en hendelse som underbygger vår forståelse av verden. Som at Rosenborg enda en gang viser at de er norges beste fotballag.

Er du «mot» innvandring er det en innertier at islamister angriper.

Er du «for» innvandring håper du innerst inne at det er en ny Breivik som har angrepet.

Les også: Leder: Debattklimaet er endret, men ikke på grunn av 22. juli

- Endrer absolutt ingenting

Jeg gjør det jo selv, innerst inne. Men jeg deler det iallefall ikke. Forsøker å unngå å fostre nettopp den diskursen vi har redusert samtalen etter terror til. Og det tristeste med det hele er jo at det endrer absolutt ingenting. Det kommer ikke til å komme større tiltak mot mobbing på grunn av denne massakren. Innvandringen kommer ikke til å bli bremset opp av det nyeste islamistiske angrepet. At en person spesifikt angriper personer av ikke-vestlig opprinnelse gjør ikke at hatet mot disse blir minsket, eller at personer som tidligere har spredt dette hatet forstår den skaden de gjør.

Les også: Forskere: – Den ekstreme nettdebatten øker

Neste gang

Så neste gang et terrorangrep skjer, tenk godt over hvorfor du er interessert i hvem gjerningsmannen er. Er det fordi du selv ønsker å fremme din politiske agenda, å trekke ditt verdensbilde av høyreekstreme eller islamister som den største trusselen ned over hodet på resten? Jubler du litt inni deg når du får opplysninger som støtter ditt ønskede utfall bekreftet? Da bør du stoppe og tenke: Er menneskers død og lidelse virkelig ikke viktigere å ha et nøkternt forhold til enn en fotballkamp?

Les også: Debattinlegg: Jo, jeg har felt noen tårer for at Trondheims siste videobutikk legges ned

Tarjei Elliongsen Røsvoll ber alle tenke over hvorfor de er interessert i hvem gjerningsmannen er neste gang terror skjer. Foto: Vegard Eggen