Facebook har fått sin soldrevne internett-drone til å fly. Det kan være en milepæl i den digitale historien.

Facebooks egen illustrasjon av hvordan internett via drone skal fungere. Foto: Facebook

- Argh, jeg får bare 3G her!

Frustrasjonen over "dårlig" internett vi her hjemme kan oppleve, er et I-landsproblem. Under halvparten av verdens befolkning har tilgang til internett, ifølge tall fra anerkjente internetlivestats.com. Mange av de internett-løse bor i land med stor fattigdom, ustabile styresett eller geografi som gjør det vanskelig eller lite lønnsomt å bygge ut tradisjonelle nett- og mobillinjer.

Internett gir utvikling

Tilgang til internett kan bedre levekårene til mange mennesker. Bedre kommunikasjon åpner for bedre læringsmuligheter, tilgang til nye markeder og bedre forståelse på tvers av kulturer. Verden vil ha gjort et stort teknologisk hopp framover når folk kan få nettilgang uten infrastruktur på bakken og med mer kapasitet enn fra satellitter.

Nylig nådde vi en milepæl i den prosessen: Denne uka offentliggjorde Facebook at første testflyging av dronen Aquila var vellykket. Aquila – "ørn" på latin – er solcelledrevet og skal sjelden trenge å lande.

Teknologinettstedet The Verge beskriver hvordan den skal stråle høyhastighets-internett til bakken med en kapasitet som er spesielt egnet for mellomstore bosettinger og utkantstrøk i storbyer via laser. Under testflygingen var ikke lasersystemet koblet til dronen, men ingeniørteamet har tidligere kunngjort at laserne kan levere 10 gigabit data i sekundet.

Vil gi nett til alle

Facebook-gründer Mark Zuckerbergs visjon er å bringe internett til alle verdens innbyggere. Google jobber med det samme, med droneprogrammet Titan og luftballongprosjektet (!) Loon. Det er et stykke igjen, og verken Google eller Facebook vil røpe når de kan være i lufta med ekte internett, men det nærmer seg.

At de store internettgigantene er pådriverne i å få internett ut i nye områder, er betenkelig. Der mange av oss ser nye demokratiske muligheter, ser de først og fremst nye kunder. Det er vanskelig å forestille seg at de skal gi fullstendig åpen tilgang til hele internettet hvis det ikke lønner seg. Derfor er det viktig at myndigheter og organisasjoner følger prosessen nøye og selv gjør forsøk med ny internettdistribusjon. Teknologien kan likevel vise seg å være så banebrytende at det er all grunn til å feire at Ørnen har lettet.