Når middelaldrende menn ikke makter å få slutt på krigen i Syria, bør verden i stedet satse på kvinner.

Trenger flere kvinner: NRK-korrespondent Sidsel Wold er årets olsokprofil på Stiklestad. Hun er frustrert over at middelaldrende menn ikke makter å få slutt på krigen i Syria. Foto: LEIF ARNE HOLME

Det var et av budskapene fra NRK-journalist Sidsel Wold, da hun onsdag ettermiddag holdt sitt olsokforedrag på Stiklestad. Mange av problemene i dagens verden med krig, konflikt og terror er skapt av godt voksne menn med makt, og av unge, meget frustrerte menn, som tyr til blind vold. Tilhørerne i salen var for øvrig stort sett middelaldrende, hvite norske menn og kvinner. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (38) var en av de yngste tilhørerne på Stiklestad. Olskforedraget ble holdt like før premieren på årets utgave av Spelet om Heilag Olav.

Wold har i mange år har vært statskanalens korrespondent i Midtøsten. Hun er blitt en høyt respektert samfunnsdebattant og markant stemme, særlig om den uløselige konflikten mellom jøder og arabere. Årets olsokprofil brukte talerstolen på Stiklestad til å peke på sammenhenger mellom den arabiske våren, og hvordan den har ført til terror, terrorfrykt, flyktningkrise og ustabilitet i Europa.

Sidsel Wold viste til at krigen i Syria er utgangspunktet for mange av konfliktene som nå preger nyhetsbildet. Hun hevder flere stormakter deltar og holder kampene i gang. -Jeg blir så frustrert av at det er mange voksne mannfolk som ikke greier å avslutte krigen i Syria. Krigen skaper bare problemer for syrerne, sa den erfarne NRK-korrespondenten.

Hun tok til orde for at flere kvinner i verdenspolitikken kan bli det vendepunktet som er nødvendig for å skape en fredeligere verden. Hun viste til Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Storbritannias ferske statsminister Theresa May. Wold fremhever Merkel som et moralsk vendepunkt for Europa i flyktningkrisen, selv om hun på meningsmålingene har fått betale for sitt politiske mot.

Årets olsokprofil legger ikke skjul på at hun heier på New Zealands tidligere statsminister, Helen Clark, som ny generalsekretær i FN. Hvis hun i september blir valgt, vil hun bli den første kvinnelige topplederen i verdensorganisasjonen.

Det er ikke sikkert at Angela Merkel, Theresa May, Helen Clark eller andre kvinner kan få slutt på krig og konflikter.

Men det vi derimot vet helt sikkert, er at mange menn har mislyktes ganske ettertrykkelig. Verden trenger et vendepunkt, og det må gjerne ledes av sterke kvinner.