Det er ikke bra at det knapt vises i bybildet at Trondheim er en by der teknologisk forskning er svært viktig.

Slik blir det ikke: Den første visjonen om et marinteknologisk forskningsenter i Trondheimsfjorden, kunne blitt et spennende og synlig uttrykk for at teknologi og forskning preger Trondheim mer enn noe annet. Tanken om å bygge Ocean Space Centre ved og i sjøen er forlatt. Foto: Snøhetta arkitekter

Når en by vil vise frem det den er mest stolt av, lages det ord med endelsen «hovedstad». Trondheim er ikke noe unntak. Byen prøver derfor å være både sykkelhovedstad, rockehovedstad, fotballhovedstad og kirkehovedstad, i tillegg til teknologihovedstad.

I disse dager kan byens innbyggere fråtse i kulturtilbud. Olavsfestdagene vil prege byen den neste uken. Bruce Springsteen satte byen på hodet og Rosenborgs famling for å kvalifisere seg til Mesterligaen engasjerer mange. Det gjør også friluftsteateret Elden på Røros og «alle spels mor» på Stiklestad. En rekke andre spel, festivaler og kulturarrangement fyller ut bildet av en by og en region med et rikt kultur- og idrettsliv, der det topper seg midt på sommeren. Byen har også andre viktige sider som er ufortjent lite synlige i bybildet.

Teknologi og teknologisk forskning preger Trondheim i svært stor grad. Kommunikasjonsrådgiver Torgeir Anda har derfor et godt poeng når han peker på det paradoksale ved at Rockheim, Sverresborg og Ringve blir trukket frem når byen får gjester. Det er flotte og viktige steder, for all del. Men det bør også gjøres synlig at Trondheims velstand og vekst, fremtidsutsikter og identitet i sterk grad er knyttet til at det er en forsknings- og universitetsby.

Når byen skal vises frem for gjester, enten det er private besøk eller de tilreisende kommer med cruiseskip, er det vanskelig å finne synlige uttrykk for at Trondheim er utgangspunkt for teknologisk forskning som har vært svært viktig for moderne norsk samfunnsbygging. Hovedbygget på Gløshaugen er flott og universitetsbyggene på det samme området er mange og ruver. Likevel er forskningslaboratorier og universitetsbygg stort sett kjedelig å se på, selv om innholdet kan være viktig, samfunnsbyggende og spennende.

Det er heldigvis ikke slik at byen enten må velge et rockemuseum eller et opplevelsessenter for teknologi. Det trengs et opplevelsessenter, og helst også andre synlige uttrykk for at Trondheim er en forsknings- og universitetsby med vekt på teknologi. Det er naturlig at NTNU stiller seg i spissen for et slikt arbeid, som gjerne må skje i forbindelse med campusutviklingen.

Et opplevelsessenter for teknologi kan bli et kinderegg: Det vil synliggjøre, skape stolthet og ikke minst kan det få flere til å bli interessert i teknologi og realfag.