De private, internasjonale skolene betyr mye for Trondheims posisjon som kunnskapsby.

Viktig for Trondheim: Birralee International School and Kindergarten (bildet) holder til på Kalvskinnet, mens Trondheim International School (This) holder til ved festningen. Foto: Vegard Eggen

Trondheim International School (This) og Birralee gir tilbud til nesten 500 elever, og begge skolene har periodevis hatt lange ventelister. Hvert år tar NTNU imot rundt 600 utenlandske forskere, og litt under en tredel av disse har barn. For mange er det en forutsetning at det er internasjonale skoleplasser tilgjengelige. Det siste eksemplet er den tyske forskeren Christian Döller, som er hentet til Kavli-instituttet for å bruke nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Mosers forskning til å løse alzheimergåten. -Det er helt av- gjørende for en internasjonal familie som oss, at Trondheim har en internasjonal skole med undervisning på engelsk, uttalte Döller til Adresseavisen.

Et internasjonalt skoletilbud har også en egenverdi. En viss valgfrihet også innen skole, er positivt. At slike tilbud finnes, er avgjørende for vår internasjonale konkurransekraft. Selv om internasjonale skoler er verdifulle, er de dessverre ikke alltid like gode på skoledrift. Utdanningsdirektoratet ønsker å stenge Trondheim International School (This) etter gjentatte brudd på regelverket. Direktoratet har gjennom tilsyn påpekt en rekke mangler ved skolens drift. Dette har blant annet dreid seg om elevenes psykososiale miljø og bruken av skolepenger. Skolen har imidlertid klaget inn vedtaket, og det er Kunnskapsdepartementet som vil bestemme skolens skjebne.

Norge har en restriktiv praksis for etablering av private skoler. Det praktiseres et strengt regelverk og gjennomføres hyppige kontroller. En forutsetning for privat skoledrift må alltid være at lover og regler skal etterleves. Nå kan en alltids spørre seg om den offentlige skolen hadde tålt et like kritisk lys som de private, men det forandrer uansett ikke det faktum at This har gjort en altfor dårlig jobb.

Det er likevel trist dersom et så verdifullt skoletilbud skulle forsvinne. To ulike internasjonale tilbud er en styrke for byen. Ikke bare er det et stort behov for skoleplassene. This og Birralee er også to svært forskjellige skoler som utfyller hverandre. This er i dag en IB-skole, som innebærer at elevene kvalifiserer seg til studier ved internasjonale universiteter. Vi håper de klarer å rydde opp og gjenreise tilliten. Hensynet til elevenes læringsmiljø må imidlertid veie tyngst.

For kunnskapsbyen er den internasjonale skolen en styrke, men ikke for enhver pris.