Forsvarsevnen og forsvarsviljen betinger en sterk hær og soldater på bakken. Avanserte våpensystemer kan aldri bli ryggraden i Forsvaret.

Forsvarsvilje krever debatt, engasjement og oppmerksomhet. Slik sett var dagen i går en god dag for Forsvaret, da regjeringens langtidsplan ble diskutert i en åpen høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Det er likevel mulig at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skulle ønsket seg færre protester og litt mindre engasjement, særlig fra politikere i Nord-Norge. Partikolleger av forsvarsministeren er blant dem som protesterer kraftig mot signalene som kom da regjeringen i juni la frem langtidsplanen for Forsvaret.

Det er riktig å skille distriktspolitikk fra forsvarspolitikk. Hvor Forsvaret skal ha aktivitet, må selvsagt ikke styres av hensyn til hvor mange biler som står på parkeringsplassen ved rådhuset. Likevel er det ikke til å komme bort fra at lokal tilstedeværelse og forsvarsevne henger sammen. Regjeringen har foreslått å legge ned Heimevernet i Møre og Romsdal. Områdeleder Oskar Leidulf Hjelle i Møre og Romsdal heimevernsdistrikt sa i Aftenposten onsdag at forsvarsviljen på Nordvestlandet vil bli redusert hvis det skjer. Lokal tilstedeværelse har bidratt til å skape en sterk forsvarsvilje. Når det rokkes ved den lokale tilknytningen, kan det også rokke ved oppslutningen om Forsvaret, slik Hjelle peker på.

Regjeringens langtidsmelding tegner skarpe konturer av et forsvar som er basert på få, men teknologisk avanserte militære kapasiteter, som spesialstyrker, moderne kampfly, nye ubåter og en håndfull fregatter. Dette er vel og bra, men andre sider ved langtidsmeldingen gir grunn til bekymring. Det gjelder særlig forslaget om at vedtatte satsinger på Hæren skal legges på is.

Skal Norge enten ha et teknologisk avansert forsvar, basert på luft- og sjøstridskrefter, eller skal vi ha soldater på bakken? Det åpenbare svaret må være ja takk, begge deler. Skal det over tid være sterk vilje blant velgere og skattebetalere til å bruke mye av samfunnets fellesressurser på Forsvaret, krever det lokal tilstedeværelse. I tillegg til dette politiske hensynet, er det også tunge fagmilitære krefter som har advart mot manglende satsing på landstyrker. Generalinspektøren for Hæren, Odin Johannessen, har sagt: «Hvis målet er å bevare eller fremme fred, er soldater avgjørende.»

Uansett hvor mye høyteknologisk utstyr Forsvaret får, kan det ikke erstatte soldater på bakken.