I politikken er det ikke alltid slik at motsetninger tiltrekker hverandre.

Det er noen ekteskap man intuitivt tenker at ikke vil vare evig. Märtha og Ari var nok kanskje et slikt. Slike ekteskap finnes også i politikkens verden. Da det ble klart at sju partier fant sammen og dannet flertall etter kommunevalget i Trondheim i 2015, blinket alle varsellamper. Hva var sjansen for at Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Pensjonistpartiet skulle leve lykkelig, om ikke alle sine dager, så i alle fall én periode på rådhuset?

En trenger ikke være noen skarp observatør for å se at ekteskapet mellom de sju partiene på rådhuset skranter. Det toppet seg da fem av dem truet med å bryte budsjettsamarbeidet med Ap denne uka. Venstre kom halvhjertet inn i samarbeidet og virker ikke å ha opparbeidet de voldsomt varme følelsene. Miljøpartiet De Grønne sliter med å overbevise andre enn seg selv om at de farger byen grønn. Det nærmer seg parodien når varaordfører Hilde Opoku er blitt byens fremste talsperson for storhall på Øya, en sak det er vanskelig å se at det finnes De Grønne-velgere i denne byen som støtter.

Derfor krangler politikerne om Gråkallen Vinterpark

Kristelig Folkeparti har vært de skarpeste kritikerne av at Ap lar private utbyggere bestemme for mye. Senterpartiet kan neppe sove godt om natta når de er med og styrer byen som er en versting i nedbygging av dyrkamark. SVs tålmodighet er oppbrukt for lenge siden, men de henger nå med. Også har de Pensjonistpartiet med Svein Otto Nilsen i front. Det gjør neppe ekteskapet mer harmonisk.

Forhåpningene om at dette skulle vare, var i utgangspunktet ikke høye. Det er mulig at motsetninger tiltrekker hverandre i samliv, men det er neppe en gyldig sannhet i politikken. Ikke bare spriker partiene politisk, det er ikke minst en stor forskjell i partikultur. Få partier illustrerer dette bedre enn Arbeiderpartiet og Venstre. I utgangspunktet ikke en voldsom stor forskjell politisk, om man skal være litt nøktern.

- Får du ikke gjennomslag, må du gå. Se den heftige debatten i baksetet av en bil

I det store bildet er det små forskjeller å snakke om mellom partiene i Norge. Men partikulturen kunne ikke vært mer ulik. I det lokalet der det er mer enn én venstrepolitiker, er det alltid flere meninger. Det er høyt under taket, og partiet favner alt fra de mest urbane liberalister til bygdeentusiaster i felleskjøpsdress. Det er (nesten) alltid artig med venstrefolk, for det er høyttenkning og et mylder av nye ideer rundt dem.

Arbeiderpartiet befinner seg i den andre enden av skalaen. Det er mulig det myldrer der inne et sted, men det er ikke så lett å få øye på. Det er ledelsen som bestemmer, og en eventuell uenighet skjuler de godt. Den betente saken om utbygging av Trondheim Spektrum sier det meste. Etter at debatten kom opp og Høyre snudde, er det mye tvil og diskusjon blant politikerne. I forrige uke ringte Adresseavisen til alle bystyrerepresentantene og spurte hvor de mente storhallen burde ligge. I Venstres lille gruppe var det flere meninger, men i store Ap var det unison enighet. Det er vanskelig å tro at det blant 28 personer ikke finnes tvil i en så betent og vanskelig sak.

Her kan du lese en bekymringsmelding for lokaldemokratiet i Trondheim

Men det som er Arbeiderpartiets store svakhet, er også deres største styrke. Nettopp gjennom å samle troppene har de en imponerende gjennomføringsevne. De får ofte gjennom det de bestemmer seg for å gjøre, og det er en grunn til at de er Norges mektigste parti. At de er arrogante, mister kreativitet og ikke akkurat lar de tusen blomster blomstre, er en bivirkning de lever med. Men det er neppe et parti det er enkelt å leve sammen med i et forpliktende forhold, i alle fall dersom du er av den mer lettlivede sorten.

Og som i forhold flest, så blir det først vanskelig for alvor når en annen dukker opp. For øyeblikket heter "den andre" Høyre, som frister med omkamper og et mer åpent forhold.

Dersom de gikk til familierådgivning, ville de fått til råd å bruke mer tid på hverandre. Men for øyeblikket virker akkurat det å være et dårlig råd.

Hør Adresseavisens kommentatorer på vår podkast OmAdressert. Ukens tema er burkini, mediekrisa, Borten Moe og konfliktene i trondheimspolitikken