Hva har egentlig Odd Reitan og E.C. Dahls eiendom tenkt å gjøre med Britannia?

Spørsmålet har lenge hengt som en nagende usikkerhet over restaureringen av byens mest særpregede hotell. Med sin motvilje mot å vise kortene, har de nye eierne selv bidratt til en utbredt frykt for at kulturhistoriske og antikvariske verdier kan gå tapt.

Fredag kom det frem i Adresseavisen at noen av de unike veggmaleriene i Blåsalen er tatt ned av ukyndige personer og at minst ett av bildene skal ha kommet til skade. Igjen svarer eiendomsselskapet unnvikende. Både byantikvaren og fylkeskommunens antikvar sier de mangler en fullgod forklaring på hva som har skjedd i Blåsalen. Siste nytt er at en inntrenger skal ha vært på ferde.

Usikkerheten rundt renoveringen av Britannia Hotel handler om mer enn maleriene i Blåsalen. Det er kjent at E.C. Dahls Eiendom opprinnelig ønsket å rive Blåsalen og de andre salongene i hotellets første etasje. De har fått beskjed om at dette er uakseptabelt. Tidligere byantikvar har ment at en slik plan ville gjort hotellet til et tomt skall. Fortsatt er det ikke kommet nye tegninger som viser hva som nå er planen for de historiske rommene.

Venstres Trond Åm har tatt opp saken i bystyret. Han ville forsikre seg om at kommunen passer på at rehabiliteringen skjer på forsvarlig vis.

LES OGSÅ: Uenighet om bevaringen av Britannia

Alle skjønner at det må gjøres forandringer når hotellet pusses opp og rommene moderniseres. Alt kan ikke være som før, men både eierne og byen vil være tjent med en pietetsfull restaurering. Autentiske interiører fra hotellets fortid vil være en attraksjon. Hva som skal skje med Britannia, er ikke en sak for eierne alene, og i siste instans har Riksantikvaren mulighet til å gripe inn med fredning.

Da det ble kjent at Odd Reitan kjøpte seg inn i Britannia, forsikret han at han ville ta vare på de varige verdiene. På hotellets hjemmeside ligger følgende tekst: «Det er med stor ydmykhet for historien vi går løs på oppgaven. Britannia har en plass i hjertet til trondhjemmere flest – oss inkludert – og folkets eierskap til hotellet vårt har vi stor respekt for».

Hvis dette ikke skal bli tomme ord, må det snart komme tydeligere signaler. Det kan godt hende at E.C. Dahls Eiendom nå er på riktig spor, i så fall vil de være tjent med større åpenhet.

Mellomkrigstiden: Arkitekt Jarle Berg gjenskapte i Blåsalen på Britannia dette miljøbildet fra Nordre i mellomkrigstiden med kjente byfolk.