Vi må slutte med at museum er noe vi besøker i andre byer og fremmede land.

Det hendte noe underlig forleden fredag kveld. At jeg hadde byttet ut sofa og gullrekka med en kulturell aften på byen, var for så vidt uvanlig nok, men det var noe unormalt som fanget min oppmerksomhet på veien hjem. Den ærverdige, men akk så søvnige bydelen Kalvskinnet var full av liv. Masse folk stormet inn i et gammelt hus som jeg daglig går forbi, men aldri hadde vært inne i. Hvor skulle de alle sammen? Svaret kunne ikke vært mindre åpenbart. De skulle inn på Norsk Rettsmuseum.

Der viste det seg at de gjorde et heldig valg. I anledning arrangementet Kulturnatt i Trondheim hadde museet laget et spennende kveldsprogram. Med utstillingen «Galskapens fengsel» fikk publikum et gløtt inn i en lukket verden, hvordan farlige, kriminelle sinnssyke er blitt håndtert gjennom tidene. Utstillingene viste gjenstander fra norsk rettshistorie med alt fra skarpretterøkser og beslag fra Rinnans torturkjeller til våpen og falske penger. Det kunne ikke vært et bedre sted å spille inn skrekkfilmversjonen av «Natt på museet». Formålet med museet er alvorlig nok: Synliggjøre hvordan lov og rett er nødvendig for å få et samfunn til å fungere.

Og inne på museet krydde det. Det var nesten ikke mulig å komme fram. Det var folk overalt. Publikum svirret rundt mellom de ulike rommene, hang over monterne, stimlet rundt foreleserne, pekte og gestikulerte. Veldig mange var ungdommer. Ingen stirret på mobilene sine og ingen lette etter Pokémon.

Og det var da jeg tenkte. Dette er begynnelsen. Dette må vi jo bare ha mer av. En levende museumsby. Fulle hus, viktig formidling og spennende aktiviteter på museene. Ungdommer som drar på museum istedenfor å sitte på rommet med ipaden. Det hadde vært noe for å styrke Trondheim som kunnskapsby!

Det var ikke bare Rettsmuseet (som nå skifter navn til Justismuseet) som hadde staset seg opp for kvelden. Publikum kunne oppleve midtnorsk militærhistorie på Rustkammeret og Rockheim bød på omvisninger, 60-tallspop og konsert. Det ble servert vitenshow og romhistorie på Vitensenteret, mens man fikk prøve seg på «collage-jam» og portrettegning hos Trondhjems Kunstforening.

Et museum er så mye mer enn et stort rom med støvete gjenstander og møllspiste, utstoppede dyr. Museene våre har heldigvis blitt mye flinkere til å gjøre mer ut av seg. I tillegg til faste utstillinger, er det mye annet som foregår. Arrangementer, forelesninger, verksted av ulike slag. Vitenskapsmuseet har jevnlig arrangementer som gir meg lyst til å være barn igjen.

Mye er bra, men kulturnatta viste at potensialet er så mye større. For hvor mange har egentlig besøkt alle museene i Trondheim? Mange vil få en positiv opplevelse når de får se hva som skjuler seg inne i husene. Med sprekere formidling, bedre markedsføring og en større tilrettelegging for publikum, kan flere få øynene opp for hvilken skatt vi har i museene våre. Bare fantasien setter grenser for hvordan kunnskap og historie kan formidles.

Et av mine høydepunkt på ferie har vært å besøke museumsgiganten Smithsonian i Washington. Konseptet samler 18 museer og gallerier med mer enn 142 millioner gjenstander. Alt er gratis for publikum, og det i kapitalismens hjemland. Museene ble i sin tid grunnlagt etter arven fra en rik vitenskapsmann. Han ønsket at formuen skulle bidra til «forøkelse og spredning» av kunnskap. Der er selv museumskafeene attraksjoner. Tenk om Kalvskinnet kan bli Trondheims Smithsonians, i alle fall litt.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Byutvikling på overtid

Vi må slutte med at det å dra på museum er noe vi gjør i andre byer, fortrinnsvis i fremmede land. Å være bevisst på historien vår er ikke mindre viktig i vår hektiske tid.

Jeg tror de mange som tilbrakte en natt på museet oppdaget at det også kan være gøy.

Les flere kommentarer her

Norsk rettsmuseum (som nå skifter navn til Justismuseet) arrangerte nylig natt på museet på Kalvskinnet. De øvrige bildene viser Jødisk museum, Vitenskapsmuseet og Rockheim. Foto: Ivar Mølsknes, adresseavisen
Jødisk Museum Foto: Sigurd Vik, Adresseavisen
Vitenskapsmuseet
Rockheim