Kan papiravisene overleve den digitale omveltningen? Kan isbjørnen overleve klimaendringene? Kan røykerne overleve leserbrevene i Adresseavisen?

Papiraviser, isbjørner og røykere er høyst ulike størrelser, men alle er utrydningstruet, og de har mektige fiender. Den digitale utviklingen fører til at færre leser aviser, og når isen smelter, kan isbjørnens omgivelser bli ødelagt.

Isbjørnen er dessuten utsatt for miljøgifter som påvirker kjønnshormonene, slik at de kommer i brunst på feil tidspunkt. Å komme i brunst på feil tidspunkt, høres trist ut. Ingen vil isbjørnen så vondt. De fleste vil nok også at papiravisene skal leve i mange år til.

Røykerne, derimot, vil ingen bevare. De graver sin egen grav allerede, og hvis de sjenerer naboene i tillegg, vil deres død bli ytterligere påskyndet. Temperaturen i leserbrevspalten har vært sigarettglovarm de siste dagene.

Kampen mot røykerne som plager omgivelsene, er som krangelen mellom fotgjengere, syklister og bilister, som konflikten mellom jegere og bærplukkere. Løsningen er latterlig enkel; det er bare å vise hensyn. Som så ofte ellers, gjelder Kardemommeloven også i disse situasjonene: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og forøvrig kan man gjøre som man vil.»

Egoisme lønner seg ikke, verken for røykere, naboer, syklister, fotgjengere eller bilister.