Det er ikke mer enn 12 mil fra Trondheim til Steinkjer. Kommunereformen tyder på at det er et par lysår.

Fredag klokken 10.00, på Steinkjer: Inge Ryan legger frem Fylkesmannen i Nord-Trøndelags oppsummering og vurdering av kommunesammenslåing i Nord-Trøndelag. Fredag klokken 10.30, i Trondheim: Brit Skjelbred legger frem Fylkesmannen i Sør-Trøndelags oppsummering og vurdering av kommunesammenslåing i Sør-Trøndelag.

Der slutter likheten. Der fylkesmann Brit Skjelbred er bekymret for en fremtidig alenegang selv for halvstore kommuner, lar fylkesmann Inge Ryan alle bekymringer fare. Det lengste han strekker seg, er en anbefaling til de tre i folketall minste kommunene i Nord-Trøndelag om å tenke seg om en gang til. Ryan anbefaler regjeringen å gjøre tre mindre grensejusteringer og de tre sammenslåingene som frivillig er avtalt. Det er alt.

Det skal liksom være kommunereformen i Nord-Trøndelag. Med to streker under svaret. Like før han kom til sin anbefaling, hadde Ryan riktignok konstatert at kommunene på egen kjøl «ikke fullt ut» har nådd regjeringens og Stortingets målsetting med kommunereformen. Men dette spriket mellom mål og resultat nådde ikke frem til å bli med i konklusjonen. Fylkesmannen antyder en mulig fremtid med færre kommuner i Nord-Trøndelag, men anbefaler det ikke. Med en anbefaling og tre mindre grensejusteringer, mener Ryan at han har gjort jobben sin. Han om det.

LES OGSÅ: Forslagene fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

I Sør-Trøndelag har fylkesmannsembetet gått mye modigere til verks. Der anbefales i realiteten to tvangssammenslåinger: Holtålen med Røros, eventuelt med Os, og Frøya med Hitra og deler av Snillfjord. Fylkesmannen anbefaler videre at Fosen samles til én kommune. På sikt anbefaler Skjelbred også sju andre sammenslåinger, slik at Sør-Trøndelag består av ni kommuner, mot dagens 25.

LES OGSÅ: Forslagene fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Når man leser anbefalingen fra nordfylket og den fra sørfylket, skulle man et øyeblikk tro at dette er to ulike verdener, med et par lysår i distanse. Så er det slik at fylkene er 15 måneder fra sammenslåing, inkludert to fylkesmannsembeter som skal bli ett. Kommunesektoren har nøyaktig de samme utfordringer i nord som i sør. Det er derfor besynderlig å se to så sprikende virkelighetsoppfatninger og anbefalinger.

LES OGSÅ: Aftenposten: Kommunereformen for dummies

Det er til syvende og sist Stortinget som skal fatte vedtak om kommunereformen, basert på rådene fra fylkesmannsembetene og forslag fra regjeringen. Hvis de to trønderske rådene legges til grunn, skal dagens Nord-Trøndelag bestå av 20 kommuner, mens Sør-Trøndelag skal være ni. Det henger ikke på greip, for å si det forsiktig. Og det er altså ikke rådet fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag det er noe galt med.

LES OGSÅ: Adressas temaside om kommunesammenslåing

Fylkesmannsembetene har to hovedoppgaver når de 1. oktober har frist med å rapportere til regjeringen om kommunereformen: De skal melde inn kommunale vedtak om sammenslåing og de skal på selvstendig grunnlag gjøre en vurdering av reformen, der det skal legges vekt på helheten for regionen og fylket. Denne uken har de fleste av landets fylkesmenn gitt sine råd til regjeringen. Noen fylkesmenn fortjener stjerne i boka, noen gjør det ikke.

Det er også noen kommuner som er stjerneeksempler. Snillfjord kommune har helt frivillig gått med på at kommunen deles i tre og rett og slett opphører. Snillfjord er den eneste kommunen i landet som har valgt denne pragmatiske tilnærmingen til reformen. Hvis det blir en nye kommunereform, som det bør bli, kan samfunnsforskere, politikere og journalister se nærmere på hva de gjorde og lyktes med i Snillfjord.

Strør sand: Inge Ryan (til høyre) kunne i går fortelle Bjørn Iversen i Verdal, og andre ordførere i Nord-Trøndelag, at fylkesmannen som statens representant ikke vil røre kommunenes beslutninger om å takke nei til sammenslåinger. Foto: Leif Arne Holme, Adresseavisen
Pragmatiker: De fleste steder i landet har det vært full fyr i nabopraten og debatten om sammenslåing. Kommunestyret i Snillfjord har gått inn for at kommunen i ytre del av Sør-Trøndelag deles opp. Ordfører John Lernes (Ap) har stått i spissen for Snillfjords bidrag i kommunereformen. Foto: Jens Petter Søraa