Det kler byen godt at Trondheim får besøk av en forsker som nevnes i samme åndedrag som Isaac Newton og Albert Einstein.

Stephen Hawking er vitenskapens superstjerne. Han kommer til Trondheim i juni neste år, i forbindelse med forskningsfestivalen Starmus. Foto: Lucas Jackson, Reuters

Stephen Hawking (74), verdens mest kjente forsker, blir hovedattraksjon når vitenskapsfestivalen Starmus skal arrangeres i Trondheim i juni 2017. Hawking er fysiker og matematiker, og er professor ved universitetet i Cambridge i England. Selv om sykdom gjør at han kommuniserer via talerobot, er han en kombinasjon av noe så sjeldent som en briljant forsker og en fremragende formidler.

Starmus er en ny og lite kjent forskningsfestival. Derfor er trekkplasteret en enda større begivenhet enn selve arrangementet. Nobelprisvinner Edvard Moser har vært sentral for å koble Starmus og Trondheim. Starmus skal være en kobling av forskningsformidling og musikk. Initiativet til festivalen ble tatt av de to astrofysikerne Garik Israelian og Brian May. May er mest kjent som gitarist i rockebandet Queen.

Som en del av vitenskapsfestivalen, jobbes det for å få et av de virkelig megastore rockebandene til Trondheim og Starmus i juni. U2 har hatt et samarbeid med festivalen, og hvis den irske gruppen og forgrunnsfigur Bono, eller noen i samme toppdivisjon, kommer til Trondheim, vil det sette byen på hodet.

Starmus kan altså komme til å vise stjerner på flere måter, men det er også viktig å huske hvorfor en slik forskningsfestival er viktig for Trondheim. Selv om forskningsfestivalen i seg selv ikke er særlig kjent, vil det for Trondheim og NTNU være et skritt på veien til å sette byen på det internasjonale forskningskartet. Trondheim har grunn til å ha store ambisjoner, særlig innen teknologisk forskning. Starmus i juni neste år passer derfor bra for en by som sikter mot teknologiens stjernehimmel.

I tillegg til Stephen Hawking og musikk i toppklasse, er festivalen også en anledning til å få folkelig oppmerksomhet om forskning og høyere utdanning. Starmus dras i gang når skolene tar sommerferie. Det passer bra.

Den siste uken i juni 2017 kan bli en god uke for å være nysgjerrigper.