Dørene på Brukbar/Blæst har stengt, og forsøket på å gi scenen et nytt liv, ser ut til å ha strandet. Det er trist for Trondheim, trist for musikklivet og uheldig for Nedre Elvehavn.

LES OGSÅ: Det blir ingen ny rockescene etter Brukbar/Blæst.

Vanskelig økonomi har ført til at Trondheim har mistet to musikkscener i løpet av et halvt år. Utestedet Familien gikk konkurs i april. Nå har det samme skjedd med Brukbar/Blæst. Musikklubben har slitt i flere år, og da de fra 1. oktober mistet skjenkebevillingen, var det ikke lenger grunnlag for å drive videre.

Dermed står Trondheim uten en mellomstor scene. Spillesteder på denne størrelsen er helt nødvendig for at et mangfoldig musikkliv skal blomstre. Derfor støtter vi utspillet fra bystyrerepresentant Erling Moe (V). Han har skrevet brev til ordføreren der han spør om kommunen kan bidra til at slike scener kan overleve. Kommunen har et ansvar for å opprettholde et aktivt kulturliv.

LES OGSÅ: Trondheim trenger de mindre scenene, mener Erling Moe.

Tapet av Brukbar/Blæst er beklagelig også for Nedre Elvehavn. Konsertarrangør Stein Vanebo var på nippet til å kunne starte en ny scene, noe som kunne blitt en utmerket erstatning. Han hadde finansieringen på plass og samarbeidet med en restauratør som var villig til å drive musikkscenen videre. Sist fredag sa utleieren likevel nei til initiativet fra Vanebo og hans samarbeidspartnere. Utleieren vil ha andre krefter inn i lokalet, og det er grunn til å tro at det dreier seg om penger. En rockeklubb er ikke den mest lukrative leietakeren. Mange vil nok være villig til å betale godt for å starte virksomhet i så attraktive lokaler.

Men området trenger mangfold, noe Brukbar/Blæst bidro til. Også for de andre serveringsstedene på Nedre Elvehavn vil et slikt mangfold være gunstig. Noe av årsaken til bydelens suksess, var at den ble utviklet med tanke på at helheten skal fungere godt. Nå ser det ut til at lønnsomheten i hvert enkelt lokale får høyest prioritet. Dokkhuset er i dag det eneste kulturtilbudet som er igjen på området.

LES OGSÅ: Brukbar/Blæst gikk konkurs etter at de mistet skjenkebevilling.

Det som har skjedd de siste dagene gir dermed grunn til en dobbel bekymring: Trondheim, med sitt sterke, aktive musikkliv i mange sjangre, trenger en scene på størrelse med Brukbar/Blæst. Nedre Elvehavn trenger mangfold.