Ingen kjenner Rita Ottervik. Hun er sta, kynisk og lite raus. Men hun styrer byen slik at andre politikere er stumme av beundring.

Boka «Røde Ritas regime» gir ikke noe flatterende førsteinntrykk av ordføreren som antakelig er den mektigste politikeren i Trondheim noen gang. Flere bidragsytere peker på at hun har personlige egenskaper som ikke gjør henne folkekjær.

Samtidig er alle imponert over alt hun har fått til. Hun er en valgkampmaskin og blir gjenvalgt gang på gang, hun er tilkneppet, men til å stole på i den forstand at hun gjennomfører Arbeiderpartiets politikk.

Boka må leses med et spesielt blikk, for ingen av de seks forfatterne er Rita Otterviks støttespillere. Tre av dem er Høyre-folk, én er fremskrittspartimann, én er Rødt-politiker, og den sjette, tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV), skriver rett ut at samarbeidet mellom ham og ordføreren ble anstrengt.

Les også: Ottervik er stolt av å være sta

Etter at han ga Rita Ottervik et seierskyss da Ap og SV vant valget i 2003, nøyde han seg med en klem ved neste valgseier i 2007.

Det er opposisjonen som kommer til orde i denne boka. Ottervik har ingen forsvarere. Rødt-politiker Ronny Kjelsberg står heller ikke på hennes side. Han har skrevet en analyserende artikkel der han blant annet påpeker at det var fagbevegelsen som på mange måter satte henne på tronen i 2003, før maktforholdet mellom dem deretter ble kraftig forskjøvet til Aps fordel.

Selv om Aps forsvarere mangler, inneholder boka en rekke interessante analyser. Den gir til sammen et godt overblikk over trondheimspolitikken de siste par tiårene.

Les også: - Otterviks maktposisjon er urokkelig

I en by der Arbeiderpartiet stort sett får det som de vil, er det gull verdt at regimet blir satt under kritikk. Én av bidragsyterne, kommunikasjonsrådgiver og Høyre-mann Knut Røe, mener Adresseavisen har drevet altfor lite kritisk journalistikk overfor Ritas regime, selv om et søk i Adresseavisens stoffarkiv viser at bildet er noe mer nyansert.

Alle de seks forfatterne hadde ordet da boka ble lansert tirsdag. Flere av dem roste på hvert sitt vis ordførerens innsats. Kristian Dahlberg Hauge, tidligere kommunalråd for Fremskrittspartiet, tok hardest i. Han sa at Rita Ottervik står for en enestående prestasjon som man knapt har sett maken til i norsk kommunepolitikk. Gjennom en solid blanding av kynisme og politisk kløkt har hun gjort Ap uangripelig som styringsparti. Ikke en gang det han kaller gigantiske løftebrudd har vippet dem av pinnen.

Han mener Arbeiderpartiets posisjon også skyldes feil som opposisjonen har gjort og at en alternativ politikk ikke er blitt tydelig nok for velgerne.

Marvin Wiseth er heller ikke snau. Han mener at når Rita Ottervik klarer å samle så mange partier rundt seg, nesten uansett hva Arbeiderpartiet gjør, skyldes det enten at hun har magiske evner eller at de mindre partiene er tafatte.

Les også: Selvskryt og overflatisk pjatt kan drepe Trondheim

Det framgår av teksten hans at han har snakket med en rekke arbeiderpartifolk. Blant annet forteller han at det nærmest var et kupp som førte Ottervik til topps i trondheimspartiet. Veteraner som Tore Paulsen Værnes og Toril Strand ble skjøvet til side på en måte som fikk tidligere Ap-ordfører Anne-Kathrine Parow til å melde seg ut av partiet.

Det var det han kaller de tre T-ene som styrte slike prosesser: Trond Giske, Tore O. Sandvik og Tore Nordseth. Sistnevnte er Otterviks ektemann.

Rune Olsø, sentral i Ap i Trondheim gjennom mange år, får også gjennomgå, både av Wiseth og Fagerbakke. Begge skriver om det de mener er Olsøs mangel på lojalitet i flere saker, blant annet rundt lokaliseringen av St.Olavs Hospital og hans samrøre med eiendomsinvestor Ketil Fjerdingen.

«Røde Ritas regime» pirker borti arbeiderpartimakta på flere måter. Mens Wiseth og Røe tar for seg konkrete saker, går Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift mer analytisk til verks og diskuterer Aps frykt for private løsninger. Hun mener vi er blitt så vant til Ritas klokkertro på det offentlige at vi til og med har sluttet å diskutere konflikten mellom det offentlige og det private.

Les også: Ap-veteran ut mot sine egne i storhalldebatten

Boka inneholder nok stoff til at den bør føre til mer debatt. Om den blir dødsstøtet for arbeiderpartimakta i Trondheim, er mer tvilsomt. Til det bærer den for sterkt preg av å være dominert av opposisjonen.

Knut Fagerbakke avslutter sin ellers kritiske tekst slik: «Kven ellers skal vere ordførar i Trondheim?»

Kritisk: Knut Fagerbakke (SV) og Ingrid Skjøtskift (H) er to av flere kritiske røster i boka «Røde Ritas regime». Foto: Morten Antonsen
Bidrar: De er kritiske, men også fullle av beundring. F.v. Ronny Kjelsberg (Rødt), Kristian Dahlberg Hauge (FrP), Marvin Wiseth (H) og kommunikasjonsrådgiver Knut Røe. Foto: Morten Antonsen