Hvis vi slutter å kaste mat, kan vi oppnå kraftig reduksjon av klimautslipp og bidra til å stoppe sløsing av knappe ressurser. Alle er enige om målet, men ulike forsøk og kampanjer har gitt beskjedne resultater.

Kristelig Folkeparti har varslet at de vil fremme et lovforslag som gjør det forbudt for dagligvarebransjen å kaste mat. Venstre sa denne uken at de ikke vil støtte et slikt forslag. De kan dermed hindre at det får flertall i Stortinget.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Så enkelt er det å redde verden

En egen lov ville ikke fjernet problemet, men den ville sendt et mye mer tydelig signal enn holdningskampanjer alene. Når Venstres medlem i næringskomiteen argumenterer for at det er bedre med en bransjeavtale enn en lov, får han det til å høres ut som at det er snakk om et enten eller.

Selvsagt er det mulig å få til begge deler. Den direkte og indirekte effekten av en lov mot matkasting kan ha større positiv effekt på klimautslippene enn det Venstre og regjeringen ender opp med i krangelen om drivstoffavgifter. Sannsynligvis ville et lovforbud som gjelder de store aktørene, også vært en vekker for vanlige forbrukere.

LES OGSÅ LEDEREN: Få slutt på matkastingen

Fortsatt er det husholdningene som kaster mest mat. Mat er i dag billigere enn noen gang. Det er et paradoks at folk som tilsynelatende er hysterisk opptatt av matpriser, likevel går hjem og kaster femteparten av det de handler rett i søpla. God råd, dårlig tid og manglende kunnskap om råvarer og holdbarhet, er blant årsakene.

En lov mot matkasting, slik Frankrike har innført, kan pålegge produsenter og butikker å gi bort mat de ikke får solgt. Det finnes mange måter å organisere dette på. Her hjemme planlegges det fordelingssentraler i de største byene, og det er innført avgiftsfritak på matvarer som blir gitt bort.

Kasting av mat representerer en nesten ufattelig stor sløsing. Matsvinnet i Norge tilsvarer CO2-utslipp fra 375 000 personbiler, og den spiselige maten vi kaster, kunne ha mettet 900 000 personer. Globalt kastes en tredel av all mat som produseres. Hvis utslippene dette medfører, kom fra et land, er det bare Kina og USA som ligger foran.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vår suksess er vår fiasko

Det er umulig å redusere svinnet til null, men dersom vi klarte å halvere matkastingen, er svært mye oppnådd. Da trengs det mer enn milde oppfordringer.