«Fremmede overalt», er velkomstbeskjeden utenfor Kunsthallen. Kunsten som vises, kan også virke fremmed ved første øyekast.

Mange ble nok overrasket da de kom til åpningen av Kunsthall Trondheim. - Hvor er kunsten, var spørsmålet som meldte seg. For veggene i det store, åpne lokalet er på ingen måte overstrødd med bilder. De er tvert imot ganske tomme og hvite.

Bildet som har gitt åpningsutstillingen navn, AK Dolvens «this is a political painting», er hengt opp helt alene på den innerste veggen. Det første som møter publikum, er neonskilt i mange farger. På 15 ulike språk får vi beskjed om at vi er omgitt av fremmede.

Kommentar: Kunsthallen kan gi både byen og kunstlivet et løft.

Främlinger överallt. Fremde überall. Wszedzie obcy. Anjabi melkosta joga.

Franske Claire Fontaine har laget et kunstverk der hun på de 15 mest brukte språkene i Trondheim gir oss samme beskjed. Og når «politisk» er det mest betydningstunge ordet i tittelen på utstillingen, kan man begynne å tenke. Handler utstillingen om fremmedgjøringen i den moderne verden? Om flyktningsituasjonen?

Ikke vet jeg. Dette er ingen kunstanmeldelse, bare en iakttakelse av det som møter publikum når Trondheim endelig, etter over ti års arbeid, har fått en kunsthall som skal vise internasjonal samtidskunst.

LES OGSÅ: Slik blir Trondheims nye kulturkvartal.

Vi har ikke sett så mye slikt i Trondheim, og det kan nok ta tid før et bredt publikum venner seg til nye uttrykk. Som Kunsthallens direktør Helena Holmberg sa da hun ønsket dronning Sonja og de andre velkommen under den lukkede seansen før hallen åpnet seg for alle og enhver: Kunsthallen skal fortelle andre historier.

Det gjør den allerede. Mange spørsmål dukket opp hos dem som gikk rundt og sugde inn ulike inntrykk torsdag kveld. Det var ikke bare neon, det var bevegelse og performance, og i kjelleren hang det bilder som er lette å forstå, i den forstand at det er enkelt å se hva som er avbildet.

Dronning Sonja var nok mindre overrasket enn mange andre. Hun har god innsikt i mange typer kunst, og da hun snakket med pressen etter åpningen, var det tydelig at hun var oppriktig interessert i det hun hadde sett. Hun hadde tatt seg god tid til å snakke med kunstnerne og sa hun skulle hjem og tenke gjennom det hun hadde opplevd.

En utstilling som får dronninger og andre til å dra hjem og tenke seg om, høres ut som et bra valg når man skal åpne Trondheims første kunsthall. At alle de fem som stiller ut er kvinner, og at de kommer fra Norge, Sverige, Østerrike, Frankrike og Romania, gir også et interessant signal.

Kunsthallen skal gi oss impulser utenfra. Den skal også romme allsidig aktivitet. Allerede om et par uker blir det konsert med Jenny Hval.

Mens Kunsthallen åpnet, satt Kim Småge på Litteraturhuset vegg i vegg og fortalte om sin nye roman. Mye annet skjer de neste dagene, både i Kunsthallen, på Litteraturhuset og i biblioteket.

Kulturkvartalet pulserer. De neste månedene vil vise om det klarer å holde pulsen oppe.