Denne høsten vil skjebnen til pelsdyrnæringen i Norge avgjøres. I dag er det om lag 300 pelsdyrgårder i Norge. Den varslede stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet vil avgjøre om det er kroken på døra for pelsdyrbøndene, eller om departementet går inn for en bærekraftig utvikling. Konklusjonen burde være enkel: Det er på høy tid at politikerne avvikler pelsdyroppdrett i Norge.

Senest denne uka kunne Mattilsynet vise fram grusomme bilder av mink og rev med store sårskader. Til tross for at det er gitt gjentatte ordre om å rydde opp, viser ferske tall fra Mattilsynet at de finner regelbrudd i nær halvparten av tilsynssakene. I fem saker var det snakk om alvorlig vanskjøtsel. Det er hjerteskjærende å lese om dyr med store skader, men problemene med pelsdyroppdrett er dessverre mer grunnleggende enn avvik og skadde dyr. Mattilsynet mener det er vanskelig å sikre god dyrevelferd hos oppdretterne. – Minkburene er for små for å gi dyrene et interessant miljø og utvikle naturlig adferd, uttalte seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, til NRK.

Det er etisk betenkelig å holde rovdyr innesperret i små bur for å bruke pelsen deres til klær og pynt. Landbruksdepartementets etikkutvalg mener at pelsdyroppdrett må avvikles fordi det dreier seg om rovdyr som ikke er tamme, plassert i små nettingbur uten stimuli. Både Veterinærinstituttet og Den norske veterinærforeningen mener at pelsdyroppdrett ikke er dyrevelferdsmessig forsvarlig.

Det er ikke bare i befolkningen og blant fagmyndighetene at motstanden er økende. Også politisk øker skepsisen. Både SV, De Grønne, Arbeiderpartiet og Venstre har vedtatt avvikling av pelsdyroppdrett i Norge. Nå ligger det an til at Høyre avgjør pelsdyrenes skjebne. Stortingsrepresentant Tina Bru har tatt til orde for at næringen må legges ned, og hun har tatt dissens i Høyres programkomité. Hun får full støtte av profilerte partikolleger som Henrik Asheim, Stefan Heggelund og Peter Frølich. I Trøndelag har stortingsrepresentant Frank Jenssen tatt et tydelig standpunkt mot pelsdyroppdrett. Vi håper de vinner fram i eget parti.

Det er ingen grunn til at politikerne skal holde sin beskyttende hånd over pelsoppdrett. Vi har mer enn nok kunnskap til å vite at rev og mink ikke får et godt liv i bur. Da hjelper det neppe med endrede lover og strengere reguleringer. Pelsdyrnæringen fortjener ikke flere sjanser.