Regjeringens beslutning om å opprette en base for om lag 335 amerikanske soldater på Værnes fikk bred politisk tilslutning i Stortinget mandag. Men i flere partier er det fortsatt skepsis mot basen. Skeptikerne frykter blant annet at amerikanerne etter hvert kan bli en erstatning for norske soldater. Det er også en viss politisk og fagmilitær bekymring for hvordan Værnes-basen vil bli oppfattet av russerne.

Det er reist berettigede innvendinger mot basebeslutningen. Det knytter seg usikkerhet til i hvor stor grad regjeringen vil satse på norske bakkestyrker fremover, noe som preger dragkampen om langtidsplanen for Forsvaret. Selv om forsvarsministeren bestemt avviser at hun har til hensikt å svekke Hæren, er flere i opposisjonen av en annen oppfatning.

Frykten for russiske reaksjoner deles også innad i regjeringspartiet Frp, som likevel har bøyd av og gitt sin tilslutning til Værnes-basen. I en melding til Adresseavisen før helgen forholdt den russiske ambassaden i Oslo seg undrende til baseetableringen. Oppfatningen var at planene representerer et unødvendig brudd med de lange linjer i norsk basepolitikk. Den russiske reaksjonen var mildere enn forventet.

Som vi fremholdt her på lederplass for knapt to uker siden, er det hevet over tvil at de amerikanske soldatene utfordrer basepolitikken. Baser for utenlandske soldater på norsk jord i fredstid er blitt bestemt avvist i godt over 60 år. Men baseerklæringen har ikke vært til hinder for utbygging av militæranlegg, forhåndslagring av militært utstyr og omfattende alliert øvingsaktivitet. Det fastslo et enstemmig storting ved siste revisjon i 2006.

Når alle partilederne og Stortingets fremste forsvars- og utenrikspolitikere blir konsultert, viser det at Værnes-basen er en sak av særlig betydning. Basen skal ikke være amerikansk, soldatene skal rotere og det skal være en prøveordning for 2017. Det blir gjort et vesentlig poeng av at basen ikke er stasjonær, og at den er å anse som en utdyping av norsk basepolitikk.

Regjering og storting prøver seg frem i en gråsone. Værnes-basen er noe nytt, men den må ikke bli en sovepute for Norges egen satsing på forsvar.