Norge må kreve slutt på ødeleggelsene av myr og torvmark i Indonesia.

Til tross for at store midler fra Norge og andre land er overført til Indonesia for å stoppe ødeleggelsen av tropisk regnskog, så fortsetter den negative utviklingen. Store områder raseres, noe som resulterer i tap av biologisk mangfold og utslipp av enorme mengder klimagasser som hovedsakelig kommer fra karbon lagret i torvmarkene.

Norge har de siste ti årene bidratt med store pengesummer til Indonesia for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse, restaurering av torvmarksskoger, og støtte til lokal virksomhet (Norad Rapp. 2014-3). I februar i år ble avtalen fornyet i et møte mellom president Jokowi og miljøvernminister Helgesen, som uttalte: «Norway congratulates Indonesia on its commitment to protect and restore all its peatlands for its own national interest and the world», og videre: «The Government of Norway stands ready to fully support Indonesia`s ongoing efforts to reduce greenhouse gas emmisions associated with the loss and degradation of its forest and peatlands». Til tross for store ord i mange år ble 2015 et av de verste for branner i Indonesia, og et areal på 26000 km² (større areal enn Nord-Trøndelag fylke) ble brent, om lag halvparten var torvmark. Utslipp av klimagasser overskred enkelte dager utslippene fra USA. Røyken fra torvmark i Indonesia gikk rundt halvparten av kloden, naboland lå tåkelagt i 3 måneder i strekk, og over en halv million mennesker fikk lungeproblemer, og 100 000 dødsfall blir nå relatert til røykforgiftninger (Environmental Research Letters, IOP). Brannene fortsetter i stort omfang også i 2016, spesielt er brannene på Sumatra og Kalimantan i Indonesia omfattende.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Så enkelt er det å redde verden

Tropisk myr er vanligvis dominert av trær (gjerne 50–60 m høye), og myrene dekker fortsatt store arealer, selv om mye er ødelagt. Her brukes «myr» om arealer med intakt vegetasjon som danner torv, mens «torvmark» er et videre begrep som også inkluderer ødelagt myr med minst 30 cm med torv. Store områder i lavlandet i Indonesia og Malaysia er dekket av torvmark (henholdsvis 11 prosent og 8 prosent av landarealet, omtrent som i Norge). I Sørøst-Asia dekker tropiske torvmarker ca. 250000 km², eller ca. 6 prosent av torvmarksarealet i Verden. Ettersom de tropiske torvmarkene er vesentlig dypere enn gjennomsnittet er nok mer enn 10 prosent av torva i verden å finne i Sørøst-Asia. Hele 80 prosent av denne torvmarka befinner seg i Indonesia, 11 prosent i Malaysia og resten i nabolandene Papua New Guinea, Brunei, Vietnam, Filippinene og Thailand. Artsmangfoldet av de fleste plante- og dyregrupper i tropene er mye høyere enn i Norge. For eksempel finnes mer enn 3000 treslag på øya Borneo, mot ca. 30 i Norge.

LES OGSÅ LEDEREN: Få slutt på matkastingen

De store myrarealene i lavlandet er nedbørsmyr med torvdybder på 10–20 m. Ei fungerende myr i tropene vokser med mange mm i året, og ved siden av høy verneverdi som naturtype, har myrene stor verdi ved å binde og lagre karbon. Intakte myrer har høyt grunnvann som hindrer brann. Grøfting og senkning av grunnvannet virker motsatt ved at torva tørker ut og er ekstremt lettantennelig. Torva kan brenne i lang tid, og de enorme utslippene av klimagasser fra Sørøst-Asia henger sammen med brenning av skog og grøftet torvmark.

Fram til 1980-åra var ødeleggelsene av myrene relativt liten i Sørøst-Asia, men siden har den økt drastisk. Oljepalme trives på torvjord og plantasjer med oljepalme er etablert i stort omfang, fra små arealer i 1990 til 21500 km² (omtrent som Nord-Trøndelag fylke) i 2010, med prognoser om dobling innen 2020. Indonesia og Malaysia står for 85 prosent av produksjonen av palmeolje i verden.

I august i 2016 deltok vi på et internasjonalt feltsymposium i Malaysia og Brunei sammen med 30 myrforskere og naturforvaltere fra 16 land for å studere tropiske myrer og torvmarker. Vi oppsøkte flere store myrområder, de fleste på øya Borneo. Lokalitetene var plukket ut av myrforskere i regionen for å være blant de mest intakte og verdifulle tropiske myrene i Sørøst- Asia. Både Malaysia, Brunei og Indonesia har store nasjonalparker og andre verneområder som skal ta vare på den tropiske regnskogen. Vi fikk sett mange fine områder og positive restaureringsprosjekter. Men vi fikk også se mange ødelagte områder, pågående ødeleggelser og trusler mot de eksisterende verneområdene.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vår suksess er vår fiasko

Under vårt besøk i Malaysia observert vi flere titalls branner i torvmarksskog. Men Indonesia, Norges samarbeidsland, er desidert verst når det gjelder ødeleggelse av tropisk regnskog og utslipp av klimagasser. Den 29. august opplevde vi at røyken fra brennende myrer på Sumatra la seg som et teppe og skygget for sola i millionbyen Kuala Lumpur. Reuters meldte samtidig at røyken fra Sumatra hadde nådd helsefarlige nivåer i Singapore. Munnbind på gata i byene er et vanlig syn på slike dager.

Våre nære samarbeidsrelasjoner til Indonesia i ti år medfører en spesiell forpliktelse til at Norge griper inn, og det må skje nå.

For referanser og videre informasjon henvises til boka «Tropical Peatland Ecosystems» utgitt av Springer i 2016, og til nettsidene til International Mire Conservation Group.