Det er et tankekors at kapitalsterke og mektige selskaper ofte er bedre rustet enn politiet og offentlige kontrollinstanser.

Politistasjonssjef Arve Nordtvedt skal ha ros for sin åpenhet når han sier at det er krevende å etterforske oppdrettsnæringen fordi den har store ressurser og gode advokater. Samtidig er han farlig nær et pinlig og urovekkende knefall for dem som sitter med penger og makt.

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes mener bildet er annerledes

Selv om økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet i de siste tiårene har fått høyere prioritet, er det fortsatt slik at de som har store økonomiske og juridiske muskler, ofte slipper unna. Det er et tankekors at kapitalsterke og mektige selskaper kan være bedre rustet enn politiet og offentlige kontrollinstanser.

Oppdrettsbransjen er en både feiret og omstridt bransje. Den genererer enorme inntekter, produserer mye mat og skaper flere tusen arbeidsplasser. Samtidig må den tåle mye kritikk, i det siste for omfattende luseangrep og dårlig dyrehelse, men også for utslipp, arealbruk, sykdom og rømming. Før visjonen om en mangedobling av produksjonen kan tillates, må næringen få kontroll på problemene som truer miljø, artsmangfold og dyrevelferd.

Les også lederen: Oppdrettsnæringen har ansvar

En tv-dokumentar fra NRK Brennpunkt rettet i forrige uke kritisk søkelys mot bransjen. Den handlet blant annet om hvordan de som forsker på konsekvensene av oppdrettsnæringen, er under press fra både politikere og næringens egne eksperter og advokater. Nylig ble tre oppdrettsanlegg ved Frøya anmeldt til politiet av Mattilsynet etter dokumentasjon av omfattende luseangrep. De rystende bildene av laks som var lusespist inn til beinet, levner liten tvil om alvoret.

LES OGSÅ: Lerøy Midt brente opp lusetelling-dokumenter

I de tilfellene der det kan være snakk om alvorlig lovbrudd, er det en selvfølge at politiet starter etterforskning. Næringen og de enkelte selskapene er i sin fulle rett til å bruke ressurser på å forsvare seg mot kritikk. De må også ha lov til å bruke gode advokater, men det er ikke akseptabelt dersom etterforskning eller kontroll blir forsøkt hindret.

Politiet og Mattilsynet må skaffe seg god nok kompetanse og gjøre nødvendige prioriteringer, slik at vi kan ha tillit til at en mektig oppdrettsnæring ikke slipper unna etterforskning. Det burde også være i bransjens egen interesse.

LES OGSÅ: Salmar tjener mindre på grunn av lus