Regiondebatten i Møre og Romsdal har vært hard og har kostet mer krefter enn det høyst sannsynlige resultatet tilsier. For trolig vil lite eller ingenting skje. Regionen vil i hovedsak følge dagens fylkesgrenser, med et mulig unntak for Rindal som kan bli en del av Trøndelag.

Nylig gikk fylkesutvalget i Møre og Romsdal med klart flertall inn for å fortsette som nå, med åpning for at enkelte kommuner på Nordmøre kan søke seg nordover. Alternativet var å bli fjernet fra kartet; splittet opp mellom nye regioner i Trøndelag og på Vestlandet.

Det er tross alt den best mulige løsningen mørepolitikerne er komme til. Om den er god for Møre og Romsdal gjenstår å se. Det betinger at de makter å finne sammen igjen etter de siste rundene med fogderistrid.

Det er så bestemt ikke gjort plass for hele Møre og Romsdal innenfor region Trøndelag. Det er på mange måter beklagelig, fordi den midtnorske regionen allerede er en realitet på svært mange samfunnsområder, med helse som det beste eksempelet. Men fylket vil ikke nordover. Det vil heller ikke sørover. Og heller ikke Nordmøre vil eller kan gå til Trøndelag. Nordtrønderne sier nei og omtrent halvparten av kommunene på Nordmøre gjør det samme.

Bare Nordmørslista stemte imot at Møre skal bestå som egen region i fylkesutvalget nylig. I fylkestinget i desember vil Arbeiderpartiet være delt og dermed sørge for en del nei-stemmer. Men det er ingen tvil om at flertallet vil gå inn for region Møre, en beslutning Stortinget aldri vil finne på å overprøve fordi det vil få så store ringvirkninger. Selv om en egen Møre-region vil påvirke målet om å gå fra dagens 19 fylker til rundt ti regioner, er det lite trolig at Stortinget vil gjøre endringer her.

Som egen region vil Møre bli en av de mindre i landet, men ikke blant de svakeste. Om Rindal går til Trøndelag endrer ikke det stort. Målt mot folketall, næringsliv og skaperkraft kan både Nordland, innlandsfylkene på Østlandet og Agder stille svakere.

Møre og Romsdal vil overleve mer på tross av enn på grunn av at det er en samlet og naturlig region.