Det er all grunn til å glede seg over at politikerne nå har klart å snekre sammen et budsjett som gir en reell økning av bemanningen i eldreomsorgen.

Når Rita Ottervik og hele hennes samarbeidskoalisjon først er enige, er budsjettet trygt i havn. Behandlingen i bystyret i desember blir en ren formalitet og bare arena for politiske markeringer. Det kan være flere oppfatninger av hva som er god eldreomsorg, men med en styrking på 30 millioner kroner, i tillegg til rådmannens økning på 40 millioner, har sentrum-venstrepartiene langt på vei sine ord i behold når de kaller dette et historisk løft for eldreomsorgen.

Mens Erna Solberg og støttepartiene nesten har påført landet regjeringskrise i krangel over noen øres endring av drivstoffavgiftene, har de syv samarbeidspartiene i Trondheim landet 2017-budsjettet i tilsynelatende rørende enighet. Under mandagens pressekonferanse på byens nyeste og fineste sykehjem på Persaunet satt i alle fall smilene løst. Kontrasten til stramme ansikter i oppgjørene om Nidarø, vinterparken, grønn strek og boligutbygging, var slående.

Med opptil hundre nye stillinger som skal besettes, kan det bli spørsmål om kommunen klarer å finne mange nok søkere til de nye jobbene. Da er det er positivt og nødvendig at rådmannen nå får bestilling på å utarbeide en strategi for å beholde og rekruttere flere sykepleiere.

Les reaksjonene fra sykepleierstudenten og Sykepleierforbundet

At det er mulig med et såpass tydelig løft mens vi har en regjering styrt av Høyre og Fremskrittspartiet, kan kanskje være et paradoks for Rita Ottervik. Hun vil si at dette får de til på tross av en blåblå regjering. Uansett kan det sees som et uttrykk for at Kommune-Norge ikke er direkte sulteforet. Flertallets trondheimsbudsjett er også et resultat av godt politisk håndverk, bygget på et solid fundament fra administrasjonens side.

Trondheimspolitikerne gjør nå opp sitt budsjett før statsbudsjettet er endelig i havn. Det innebærer en viss usikkerhet, men sannsynligvis vil ikke de statlige rammevilkårene bli vesentlig forverret når statsbudsjettet omsider blir spikret.

Les også lederen om eldreomsorgen

Det politiske flertallet i Trondheim har, i motsetning til rådmannen, funnet plass på investeringsbudsjettet til å komme i gang med utbedringer av Torget. Det er det neppe mange som beklager. Nå når de arkeologiske utgravingene avsluttes og det finnes vedtatte planer for hvordan Torget skal se ut, er det ingen grunn til å vente. At det også ligger i kortene å droppe parkeringskjeller, bidrar til at det blir enklere å fullføre prosjektet.

Alt i alt flytter politikerne i flertallskoalisjonen på vel 54 millioner kroner av driftsbudsjettet. Selv om dette bare utgjør knapt en halv prosent av totalbudsjettet på ca. 12 milliarder, gir disse millionene tydelige forbedringer i kommunens tjenestetilbud.

Nesten halvparten av det påplussede beløpet tas fra bufferen, slik at det bare blir igjen vel 4 millioner til uforutsette kostnader. Det er i utgangspunktet et heller tvilsomt knep, men når budsjettet samtidig gjøres opp med et resultat på over to prosent og man også har andre virkemidler i bakhånden, er det forhåpentligvis ikke grunn til å slå alarm. Den øvrige inndekningen virker relativt troverdig. Reduserte overføringer fra drift til investering (10 millioner) er den største av de andre postene.

Profilen i budsjettendringene som blir vedtatt, har mye til felles med de alternative forslagene fra opposisjonspartiene. Om en skreller vekk noen mer ideologiske markeringer, vil alle partiene styrke eldreomsorgen. I lys av at det om ti år kan bli femti prosent flere eldre med pleiebehov, er det bra at det er tverrpolitisk enighet om å satse. Fremtiden blir mer krevende.

LES OGSÅ: Høyres budsjettforslag

LES OGSÅ: Fremskrittspartiets budsjettforslag