Mens venstresiden sitter i et hjørne og pisker seg selv, ler Donald Trump hele veien til banken. Og banken er selvsagt Goldman Sachs.

Det er fryktelig synd George C. Parker er død, han ville vært en pryd for Donald Trumps regjering. Kanskje kan han få sin renessanse på femdollarsedlene? Der er det bilde av «Ærlige Abe» Lincoln, en mann som vanskelig kan representere den nye tid i USA. Det kan derimot George C. Parker.

LES OGSÅ: Jeg spådde Trump-seier i kronikk som ikke ble tatt inn av hovedstadspressen

Her er kronikken som spådde Trump-seier: Trump vinner valget

I likhet med Trump drev gamle Parker også med eiendomshandel i New York. Han solgte Frihetsgudinnen, graven til Ulysses S. Grant og Metropolitan Museum of Art til immigranter med mye penger. Det var bare den bagatellmessige ulempe ved handelen at Parker ikke eide noen av delene. Best kjent er han for å ha solgt Brooklyn Bridge, og det flere ganger. Politiet måtte fjerne ivrige investorer som satte opp bommer for å få avkastning på innskutt kapital.

Adressas Jonas Skybakmoen skriver om valgutfallet: God natt, Amerika

Den lavt utdannede hvite arbeiderklassen, som trodde de hadde skutt gullfuglen da valgresultatet forelå, kommer ganske raskt til å merke et kraftig press bak tinningen. Det er samme bakrus som traff brukjøperne da de innså hvor ettertrykkelig de var blitt svindlet.

Donald Trump er vår tids George C. Parker. Han er en selger av slangeolje og broer han ikke eier. Den siste fjernsynsreklamen før valget viste truende bilder av sjefen for Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, mens stemmen til Trump fordømte «den globale maktstruktur» som plyndrer arbeiderklassen. At Blankfein er jøde og at «global maktstruktur» er en moderne versjon av Sions Vises Protokoller, ga annonsen akkurat det lille ekstra som et godt salgsfremstøt trenger.

Nå er broa solgt og løftene døde. Onsdag valgte Trump Steven Mnuchin som finansminister. Mnuchin har jobbet 17 år for Goldman Sachs. Trumps consigliere, Steve Bannon, begynte sin karriere i Goldman Sachs. Du kan ikke kaste en elfenbenskopp i gulltårnet til Trump uten å treffe en tidligere sjef i Goldman Sachs.

Det første den påtroppende finansminister lovet, var å fjerne Dodd/Frank-lovens restriksjoner på bankenes utlånspraksis. I april i år godtok Goldman Sachs en bot på fem milliarder dollar for sin rolle i finanskrisen. Samtidig erkjente banken at den hadde bidratt til å unnfange krisen gjennom slappe kredittvurderinger og forføreriske finansielle konstruksjoner. Finanskrisen traff den amerikanske arbeiderklassen som et solid svingslag, og la grunnlaget for at høyrepopulister over hele Europa trenger seg fram som kviser på en tenåring.

Dodds/Frank-loven skal beskytte de mindre kredittverdige fra å tape penger de ikke har. Den er en statlig hånd som har grepet tømmene for å hindre finansmarkedets ville ritt mot stupet.

Mens venstresiden drar på seminar for å forstå hvorfor de ikke forsto den hvite arbeiderklassen, kommer Trumps minister fra Goldman Sachs til å fjerne loven som hindrer Goldman Sachs i å svindle arbeidsfolk én gang til. Mønsteret tegner seg klart, og det lover ikke godt for dem som trodde Trump solgte ekte varer:

Tom Price blir helseminister. Han har brukt de siste seks årene på å studere hvordan han kan plukke fra hverandre Obamacare. Paul Krugman, som er bedre enn meg med tall, har beregnet at rundt fem millioner av dem som stemte på Trump kommer til å miste helseforsikringen. De har skutt seg selv i foten, nå vil de ikke engang ha råd til å sette et plaster på såret.

Skolen er en av de største driverne for økte forskjeller. Som sosiologen Robert D. Putnam har påvist, gir det amerikanske skolesystemet en rik unge med dårlige evner større muligheter til å ta universitetsutdannelse enn en fattig unge med gode evner. Trump har utnevnt Betsy DeVos til utdanningsminister. Hun er en av USAs ivrigste forkjempere for private skoler. Det amerikanske lærerforbundet sier at hun har brukt familiens enorme formue på å rive fra hverandre det offentlige skoletilbudet i Michigan. Nå får hun ansvaret for det samme i hele nasjonen.

Det amerikanske miljøverndepartementet skal ledes av Myron Ebell, en mann som i årevis har fått store summer fra olje- og gruveselskap for å bekjempe alle forsøk på å avverge den truende klimakatastrofen. En av annonsene han står bak, forkynner det muntre budskap: «Karbondioksid: De kaller det forurensning, vi kaller det liv».

Handelsminister blir den 78 år gamle milliardæren Wilbur Ross, som er spesialist i å kjøpe opp kriserammete bedrifter, så lenge de ikke har fagorganiserte. En av bedriftene hans driver kullgruver i Sago, West Virginia. I 2006 døde 12 av arbeiderne i Sago-gruven etter at en eksplosjon stengte dem inne. Året før hadde gruveselskapet fått 208 anmerkninger for brudd på regelverket. Både Ross og de andre milliardærene som vandrer inn og ut av gullheisen i Trump Tower vet at arbeidsplassene i gruvene ikke kommer tilbake, men Trump vant West Virginia på løfter om å gi kullselskapene friere tøyler. George C. Parker ville vært imponert.

Innimellom salget av kinaproduserte skyggeluer som lover å gjøre USA great again, forsikrer Trump at han skal drenere sumpen i Washington. Hittil har han satset på fagfolk, slike som kjenner sumpen som sin egen lommebok.

Det er ikke sant at Trump forsto årsakene til arbeiderklassens frustrasjon bedre enn venstresiden gjorde. Bibliotek kan fylles med alt Trump ikke forstår. Men i likhet med gamle Parker vet han hvor lett det er å selge en bro til folk som desperat lengter etter å komme over på den andre siden.

Følg på twitter.com/svelle

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.