Mye har gått galt for barnevernet i Værnesregionen.

Når Fylkesmannen pålegger Stjørdal kommune å gå gjennom nesten tre hundre saker for å dokumentere hva som er gjort og hva som er planen videre for barna og familiene som er involvert, indikerer det tydelig at her har det sviktet på flere områder. Overforbruk av penger ser ikke ut til å ha gitt bedre barnevern, men er snarere en konsekvens av mangelfull innsats.

Historien til foreldrene som Adresseavisen har omtalt, viser tydelig hvordan en vanskelig familiesituasjon utvikler seg til krise og full omsorgsovertakelse, fremskyndet av at barnevernet ikke holder avtaler og unnlater å følge opp familien. Etter at barna ble flyttet, sviktet også oppfølgingen både av foreldrene og fosterhjemmene. Dette har ført til store merbelastninger for barna som flere ganger har måttet flytte til nye hjem. At ett av barna hadde fem ulike bosteder på fem år, sier mye om hvor uholdbar situasjonen har vært. Noen av fosterforeldrene mener at de ble direkte motarbeidet av barnevernet.

Sannsynligheten er stor for at denne historien kunne ha fått et mye bedre utfall dersom barnevernet hadde klart å følge opp familiene slik de er pålagt å gjøre. Fylkesmannen er ikke nådig i sine konklusjoner.

LES OGSÅ: Må gjennomgå 294 saker

Barnevern er en av de aller viktigste kommunale oppgavene. En god barnevernstjeneste skal arbeide for at oppvekstvilkårene til de minste skal bli best mulig, den skal gi hjelp og støtte til foreldre som strever med å gi barna trygghet og omsorg, og den skal ha evne til å gripe inn med tvangstiltak når det er nødvendig. I tillegg skal de som jobber i barnevernet, gi god oppfølging til fosterforeldre og kontrollere institusjoner som arbeider med barn som er under barnevernets ansvar. Dette stiller store krav til kompetanse og egenskaper.

Medarbeiderne er ofte under et kraftig press. Ansvaret er stort, sakene er mange og forventningene motstridende. I mange tilfeller får de kraftig kritikk dersom de går til det skritt å ta barna fra foreldrene, og i like mange tilfeller får de enda sterkere anklager hvis de har unnlatt å gripe inn overfor familier der barna er utsatt for omsorgssvikt. I enkeltsaker kan det være svært vanskelig for utenforstående å gjøre seg opp en mening om hva som er riktig reaksjon.

LES OGSÅ: Barnevernsleder fratrer sin stilling

LES OGSÅ: Samhandlingsleder trer inn i barnevernet

Men når det gjelder barnevernet i Værnesregionen, er det dessverre ingen tvil om at det gjennom flere år ikke har holdt mål. Adresseavisen og andre medier har omtalt Fylkesmannens kritikk, som blant annet går ut på at hjelpetiltakene er satt inn altfor sent og at vedtak ikke er fulgt opp. Når hjelpen uteblir eller ikke kommer i tide, blir det ofte nødvendig med omsorgsovertakelse, noe som er et kostbart og svært belastende tiltak. Resultatet har vært budsjettsprekk på flere millioner. Paradokset er mer pengebruk og dårligere barnevern.

Hvordan kan dette skje? Allerede i 2011 ble det under tilsyn avdekket at barnevernstjenesten i regionen brøt lovverket systematisk. Kritikken er altså ikke ny. Fylkesmannen påpeker at barnevernstjenesten har «store utfordringer med å overholde lovens krav».

LES OGSÅ: - Dette er helt uholdbart

Noen av forklaringene på de uakseptable forholdene handler om dårlig arbeidsmiljø, høyt sykefravær og stor gjennomtrekk av medarbeidere. Dette henger ofte sammen. Det er et lederansvar å ordne opp i arbeidsmiljøet og sørge for at tjenesten blir organisert og drevet slik loven pålegger og slik at sårbare familier og barn får den støtten de trenger. Både ledelsen av barnevernet og Stjørdal kommunes administrative og politiske ledelse må ta sin del av ansvaret. Nå ser det heldigvis ut til at man er i gang med å rydde opp.