Økonomer på ville veier truer med å gjøre det grønne skiftet enda vanskeligere enn det allerede er.

Karbonfangst: En ekstern kvalitetssikring konkluderer med at fullskala rensing og lagring av CO 2 fra tre norske industriutslipp ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Foto: Jim Cole, Ap

To konsulentselskaper mener at det ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt med rensing og lagring av CO2. Konsulentene i Atkins og Oslo Economics anbefaler derfor å stanse prosjektet med fullskala rensing og lagring av CO2 fra tre norske industriutslipp.

Økonomene begrunner standpunktet med at prisen på CO2 er for lav til at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt. At kvoteprisen på CO2 er altfor lav er en kjent utfordring. Konklusjonen fra konsulentene som staten har leid inn og betalt, er derfor en sneversynt betraktning fra noen som ikke ser ut til å forstå alvoret i klimakrisen.

Det vil koste mye å nå målet om null klimautslipp. Det er mange sider ved prisen på klimatiltak som vil lyse rødt på et samfunnsøkonomisk regnskap. Likevel kan vi ikke la være å gjøre noe hvis kommende generasjoner skal få overlevert en klode der det er levelig. Klimatiltak må gjennomføres mest mulig effektivt. En måte å få til det på er å etablere markeder som sørger for teknologidrevne endringer. Men noen må gå foran for å få i gang noen av de komplekse tekniske og markedsmessige mekanismene som må på plass for å få ned klimautslippene.

Karbonrensing er pekt på som et nødvendig tiltak for å kunne nå togradersmålet. Men det butter imot av flere grunner. Et av problemene er at CO2-kvoter koster så lite at det er et billigere klimatiltak enn karbonrensing. Derfor må noen ta utfordringer og risiko, i håp om at det på sikt vil gi avkastning både økonomisk og ikke minst i klimaregnskapet. Det er her det svikter i ekspertenes sneversyn. Hvis Norge stopper nå, vil det ta enda lengre tid før det blir bygd hele verdikjeder for fangst og lagring av CO2 fra industriutslipp.

I en pressemelding peker olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på at prosjektet ikke først og fremst er et tiltak for å kutte norske utslipp, men er et bidrag til den globale utviklingen av en nødvendig klimateknologi. Liens uttalelse lover godt.

Noen må ta det brede perspektivet når det svikter for økonomer og andre eksperter.