Stortinget reddet Investinor, men likevel er fremtiden usikker for det statlige investeringsselskapet.

Varige skader: Regjeringens forslag om endringer i Investinor ble nedstemt. Likevel kan saken ha påført statsselskapet varige skader. Fra venstre: Næringsminster Monica Mæland, statssekretær Lars Jacob Hiim og Høyres fraksjonsleder i næringskomiteen på Stortinget, Gunnar Gundersen. Foto: Simen Granviken

Regjeringen foreslo i oktober så omfattende endringer i Investinor at det kunne ha truet selskapets eksistens. Investeringsvirksomheten stanset, men selv om Stortinget sa nei til regjeringens forslag, kan det trondheimsbaserte statsselskapet likevel ha blitt påført varige skader. Det vil være svært uheldig, ikke først og fremst på grunn av Investinor, men for produksjonen av ideer og teknologibaserte bedrifter.

Som Adresseavisen tidligere har påpekt, bar regjeringens forslag preg av en grunnleggende mangel på forståelse for Investinors rolle. Når det investeres penger i en tidlig fase i virksomheter som utvikler teknologisk avanserte produkter, kommer ikke avkastningen med en gang. Det er ikke engang gitt at alle selskaper blir levedyktige suksesser.

Ting tar tid, og det eneste som er helt sikkert, er at det blir færre bedrifter og i lengden mindre å leve av for det norske samfunnet, hvis ikke staten er fødselshjelper for ny teknologi. I de siste årene har markedet for tidligfaseinvesteringer vært så vanskelig at heller ikke private, kommersielle aktører har skapt høy avkastning. Derfor kom regjeringens evaluering allerede etter seks års drift rett og slett altfor tidlig.

Investinor gir ikke bort penger til halvgode bedriftsideer, men det ligger i sakens natur at det tar flere år før det er mulig å vite sikkert hvordan denne typen virksomhet utvikler seg. I mange sammenhenger er det klokt å være utålmodig, men ikke i alle. Investinor hører med blant de siste.

Som en del av vedtaket i Stortingets næringskomité, er regjeringen bedt om å komme med en utredning av Investinor. Uavhengig av en slik gjennomgang, kan usikkerheten og uroen i høst ha påført Investinor utfordringer. Investinor går inn i teknologibedrifter sammen med private investorer. Nå er det skapt usikkerhet om Investinor vil ha en like langsiktig horisont og om staten stiller med like forutsigbare penger som de private investorene gjør.

Usikkerheten svekker Investinor, selv om regjeringen ble nedstemt og selv om selskapet får beholde 1,25 milliarder kroner.