Debatt om juletradisjoner og kristendommens rolle i dem er nesten blitt et førjulsrituale. Spørsmålet om skoleelever skal delta på julegudstjenester, har engasjert mange. Nytt av året er at elever aktivt må melde seg på julegudstjenester. Tidligere var det slik at elevene måtte melde seg av. Nå frykter kritikerne at skolebarn skal miste innsikt i vår kulturarv. Rapporter fra skoler tyder på at mange synes det er fint å sende ungene sine i kirken før jul, også de som selv ikke har et forhold til kristendommen.

Jevnlig dukker det opp saker knyttet til kristne tradisjoner som julesanger og gang rundt juletreet. Mediene kan sikkert ta sin del av skylda for at konflikter hausses opp. Flere muslimer har den siste tiden tatt avstand fra beskyldninger om at jula «avkristnes» av hensyn til dem. Motstanden mot julegudstjenester og andre kristne tradisjoner har vært mer uttalt hos ikke-troende enn hos religiøse minoriteter. Det er ikke så unaturlig. I dag er Norge et flerkulturelt samfunn der en rekke religioner lever sammen. Den største forandringen er likevel at vi er blitt et stadig mer sekularisert samfunn. Aldri før har så få trodd på Gud eller vært medlem av et trossamfunn. I år ble også båndene mellom kirke og stat brutt. Det er både riktig og nødvendig å skille mellom skole og religionsutøvelse.

Alle har et ansvar for at rommet for hva vi aksepterer av hverandre, ikke snevres inn. I den norske julefeiringen blir det underlig å viske vekk den kristne kulturarvens plass. Samtidig må den ivaretas på en respektfull og varsom måte. Argumenter som at «ingen har vondt av en julegudstjeneste», blir unødvendig flåsete. Folk har ulik terskel for hva som er greit, og det må respekteres. Få spørsmål er mer personlige og følelsesladede enn forholdet til religion. Mange har sterke meninger om hva skolen skal tilby. Det er lett å glemme ansvaret foreldre selv har. Alle har gode muligheter til å ta ungene sine med i kirken, både i jula og resten av året.

Det er likevel påfallende at kritikk av jula i så stor grad handler om det religiøse grunnlaget. Et kritisk blikk på den påtakelige kommersialiseringen av jula hadde absolutt vært på sin plass.