Ved inngangen til et nytt år er det ni faktorer som mer enn noe annet avgjør utviklingen i norsk økonomi.

Lofotfisket, som her fra havna i Svolvær på 1970-tallet, har fortsatt stor betydning for norsk økonomi. Foto: Svein Hammerstad, NTB scanpix

Faktor 1: Som et lite land i en globalisert verden påvirkes Norge veldig av utviklingen i verdenshandelen og hva som skjer i land rundt oss.

Faktor 2: Det som betyr aller mest for norsk økonomi er fortsatt prisen på olje og gass. Heldigvis for Norge er prisen doblet på landets viktigste eksportvarer, men pris og etterspørsel fremover er usikker. I 2017 står nye politiske dragkamper om fremtiden for olje- og gassutvinning.

Faktor 3: Når oljeinntektene har sviktet, har Norge fått hjelp fra landets nest viktigste eksportvare, fisk. Prisen på oppdrettslaks har vært rekordhøy, og store fangster har gjort at også det tradisjonelle fisket, særlig av torsk, har hatt stor betydning i det året vi er i ferd med å forlate.

Faktor 4 og 5: Arbeidsledighet og lønninger påvirker etterspørselen etter varer og tjenester, og har derfor stor påvirkning på den økonomiske utviklingen. 2016 er det første året på lenge der nordmenns kjøpekraft går ned, fordi prisene har steget mer enn lønningene.

Faktor 6: Selv om reallønnen gikk ned, fortsetter boligprisene sin himmelferd. Boligprisveksten er ute av kontroll og er den skumleste og mest uforutsigbare av de økonomiske påvirkningsagentene.

Faktor 7: Renter er prisen for å låne penger. I USA går nå rentene opp. Norges Bank har varslet at det samme vil skje i Norge. Renteoppgang har vært spådd veldig lenge, uten at det har slått til.

Faktor 8: Kronekursen betyr langt mer enn om det blir billigere eller dyrere å reise til Syden.

X-faktoren: Om vi evner å redusere klimagassutslippene vil bli et mål på samfunnets evne til å gjennomføre det grønne skiftet. Tempoet i omleggingen til en fossilfri hverdag kan i fremtiden bli det som sier mest om et lands økonomiske helsetilstand.