Så langt ser det ikke ut til at 2017 vil oppfylle nyttårsønskenes håp om en mer fredelig verden.

Terrorens ofre: Mandag ble flere av drapsofrene fra massakren i nattklubben Reina i Istanbul gravlagt. Tyrkia har de siste månedene opplevd mange gravfølger etter terroraksjoner, og flere kan det bli. Foto: Gurel Emrah, Ap

De avskyelige nattklubbdrapene i Istanbul, der 39 mennesker døde, innledet 2017 i Tyrkia. I nyttårshelgen ble enda flere mennesker drept i terroraksjoner i nabolandet Irak. I Syria har våpenhvileavtalen som trådte i kraft før helgen, sådd håp om mindre krig, men krigshandlingene har ikke stoppet. Seks års borgerkrig i Syria er en viktig årsak til terror og konflikt både i Irak og Tyrkia.

I 2017 er det grunn til å frykte at situasjonen i Tyrkia vil gå fra vondt til verre. Landets beliggenhet mellom øst og vest har alltid skapt spenninger i det store og folkerike landet. De siste årene er konfliktene blitt flere mens det er blitt mindre harmoni.

Tyrkia er medlem av Nato og ønsker å slutte seg til EU. Konflikten med den kurdiske minoriteten, autoritært styresett og lemfeldig håndtering av menneskerettigheter har gjort den vestlige tilnærmingen vanskelig, selv om flyktningstrømmen gir Tyrkia et godt tak om Europa. Tyrkia har lenge vært slitt mellom det sekulære og religiøse. I de senere årene er demokratiet kommet under kraftig press, og de som utøver det sterkeste presset er landets egen ledelse. Vedtak i en komité i Tyrkias nasjonalforsamling i forrige uke vil gi enda større makt til president Recep Tayyip Erdogan.

Utviklingen med å svekke demokratiet i Nato-landet skjøt fart etter kuppforsøket i juli 2016. I fjor ble landet også enda mer trukket inn i borgerkrigen i Syria. Tyrkias rolle som naboland til Syria viser hvor komplisert situasjonen er i denne regionen. Allianser og fiendskap i Syria-krigen er et sammensurium, og Tyrkia er en del av denne floken.

Våpenhvilen i Syria åpner mulighet for at det blir færre krigshandlinger. Selv om Tyrkia var sentral i den nyeste våpenhvileavtalen, peker terroraksjonene de siste ukene i retning av at tyrkerne likevel kan bli påført enda mer lidelse, frykt og utrygghet. Terroristene oppnår det de ønsker når Tyrkia svarer på bomber og kuler med å kvele nyhetsformidling og å kaste regimekritikere i fengsel.

Et destabilisert Tyrkia er ikke det vi trenger i en verden som lengter etter gode nyheter.