Ingenting ville vært bedre enn at klimafornekterne har rett, men slik er det nok ikke.

Menneseskapt: Heimdal Varmesentral er Trondheims største punktutslipp av CO2. Selv om utslippet er lite i global sammenheng, bidrar også dette til menneskeskapte klimaendringer. Foto: Vegard Eggen

En lederartikkel i Adresseavisen 22. desember om klimafakta har fått noen til å se rødt. Vi påpekte at enhver står fritt til å mene hva man vil, men ingen har rett til å lage sine egne fakta. Noen insisterer fremdeles på at klimaendringer har naturlige årsaker som ligger utenfor menneskers påvirkning.

Det hadde vært en stor lettelse for alle som bor på jorden hvis klimafornekterne har rett. Da ville vi sluppet omfattende og kostbare tiltak for å redusere menneskeskapte klimautslipp. Dessverre er det slik at uansett hvordan klimafornekterne vrir og vender på fakta, så tar de feil.

Kunnskapen om at klimaendringene er menneskeskapt, skriver seg fra verdens mest omfattende gjennomgang av forskningsresultat. I regi av FNs klimapanel (Intergovernmental Panel On Climate Change IPCC) har forskere kartlagt klodens klima. 830 forskere fra 85 land var involvert da IPCCs femte og hittil nyeste hovedrapport ble lagt frem.

Forskere vil nødig slå fast absolutter. Det er alltid rom for en viss tvil. Sik er forskningens vesen. Likevel er klimapanelet så klar og tydelig om sammenhengen mellom klimaendringer og menneskelig påvirkning at det i realiteten ikke finnes rom for tvil.

I delrapporten om det naturvitenskapelige grunnlaget for klimaendringer, som ble lagt frem i september 2013, står det blant annet følgende: «It is extremely likely that human influence has been the dominant cause of the observed warming since the mid-20th century.» På norsk blir det omtrent slik: Det er svært sannsynlig at menneskelig påvirkning har vært den viktigste årsaken til den oppvarmingen som er observert siden midten av det 20. århundre.»

Dette er bare én av en mengde konklusjoner i en rapport som er 1523 sider lang. Men det er den kortfattede, presise og meget ubehagelige oppsummeringen av av at klimaendringene er skapt av mennesker på grunn av forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og industriprosesser.

Dette er vår aller beste kunnskap, og det er fullstendig utforsvarlig hvis vi velger å se bort fra dette faktagrunnlaget.