Blir etableringen av superbuss i Trondheim så dyr og arbeidskrevende at kommunen får mindre ressurser til byggingen av NTNUs nye campus?

Ordføreren og fylkesordføreren sier høyt og tydelig nei. Likevel er det på høy tid med noen avklaringer.

LES OGSÅ: Utsagnet om at superbussen kan føre til problemer for campus, førte til sterke reaksjoner.

Superbussen som skal tas i bruk i Trondheim i august 2019, er et gigantisk prosjekt. Det er også campusutbyggingen, der første spadetak skal tas i 2020. Selve byggingen blir i stor grad finansiert av staten, men kommunen må bidra med et omfattende arbeid under planleggingen.

Kommunaldirektør Einar Aassved Hansen sa til Adresseavisen denne uka at superbussen legger beslag på så store ressurser at det kan ramme kommunens arbeid med campusutbyggingen.

LES OGSÅ: Byutviklingen kan bli forsinket.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var raskt ute med å si at kommunaldirektøren tar feil. Hun ga Aassved Hansen skarp kritikk og sa at det er budsjett til begge deler. Campusutbyggingen har høyeste prioritet. Hennes partifeller, fylkesordfører Tore O. Sandvik og Trond Giske, leder i Stortingets utdanningskomité, sa like klart ifra om at kommuneadministrasjonen er helt nødt til å bidra med det som er nødvendig i campusarbeidet.

Når kommunens politiske ledelse kommer med så sterke signaler, er det grunn til å tro at superbussen ikke vil gå ut over arbeidet med campus. Men det er flere spørsmål som må besvares. Både Ottervik, rådmann Morten Wolden og Aassved Hansen sier at når både superbuss og campus skal prioriteres høyt, må andre oppgaver utsettes eller nedprioriteres. Spørsmålet er hvilke.

LES OGSÅ: Frykter at kollektivknutepunktet på Sluppen blir forsinket.

To andre spørsmål Rita Ottervik må besvare, er om budsjettene for arbeidet med superbuss og campus vil sprekke, og om timeplanene vil holde.

Et fjerde spørsmål oppstår i forlengelsen av rådmannens utsagn om at «man har kanskje ikke hatt klar nok oppfatning av hvor krevende superbussprosjektet vil bli». Har politikerne forstått omfanget av det de har vedtatt?