Boligbyggelaget Tobb er i ferd med å tilføre meget interessante tanker til et overopphetet boligmarked.

Ny modell: Tobb-sjef Torbjørn Sotberg og boligbyggelaget lanserer et opplegg som heter «leie før eie» på et borettslag som har 51 leiligheter på Lilleby. Borettslaget er under bygging, og skal stå ferdig i juli. Foto: Jens Petter Søraa

51 nybygde leiligheter i et borettslag på Lilleby skal forbeholdes førstegangskjøpere. Beboerne skal leie de tre første årene. Leietagerne får deretter rett til å kjøpe leiligheten av borettslaget.

Tanken fra Tobb er at denne modellen, som kalles «leie før eie», skal gjøre det lettere å få fotfeste i boligmarkedet, særlig for dem som ikke har 15 prosent egenkapital for å få lån. Hvis boligprisene fortsetter å stige, vil verdiøkningen komme leietagerne til gode. Verdistigningen vil da telle som egenkapital.

Det kan hende at modellen har sine svakheter og mangler. I så fall er «leie før eie» i godt selskap med det meste annet i dagens boligmarked. Uansett virker det som om Tobbs modell for borettslaget på Lilleby er verdt å prøve. Det trengs nye tanker og tiltak for å komme ut av en spiral og en boligprisutvikling som ikke er bærekraftig. Først og fremst, og aller viktigst, trenger folk boliger som de har råd til å bo i. Derfor hilser vi innspillet velkommen.

Ikke alle nye ideer i boligmarkedet bør settes ut i livet. Tobbs «leie før eie» ser ut til å være vesentlig mer gjennomtenkt enn et forslag fra SV, der partiet vil kaste statens penger inn i boligmarkedet. SV foreslår at staten skal stille med penger sammen med boligkjøpere. Det vil hjelpe de som får et slikt statlig bidrag, men boligmarkedet vil bli ytterligere forpestet ved at enda flere penger vil tvinge prisene videre oppover.

Som samfunn oppnår vi på denne måten ingen fordeler, bare ulempen ved at staten blir en aktør i et boligmarked som truer med å kollapse fordi prisene ikke lenger henger sammen med husholdningenes betalingsevne. Derimot liker vi at SV, som et av få politiske parti, har innsett at dagens regler for boligbeskatning virker som bensin på bålet. Bolig og annen fast eiendom er i skattemessig sammenheng favorisert foran andre formuesobjekt. Det har trolig bidratt til den enorme prisveksten.

«Leie før eie» kan hjelpe unge inn på boligkarusellen, mens mindre skattefordeler for fast eiendom er et tiltak som kan kjøle ned boligmarkedet for alle andre.