Snart vet vi hvem som blir Trøndelags mektigste embetsmann- eller kvinne.

Før jul ble beslutningen om fylkesmann for nye Trøndelag overraskende utsatt til 13. januar. Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) visste nok ikke hvilket monster han slapp løs når offentliggjøringen faller sammen med Trøndelagsmøtet, den årlige møteplassen for politikk, næringsliv og forvaltning. Det er kanskje ikke sånn at alle trøndere er opptatt av hvem som blir fylkesmann, men alle som er opptatt av det, er samlet på konferansehotellet på Hell i Stjørdal. Det gjør det ytterligere spennende at «alle» kjenner de tre kandidatene. Det er uten tvil snakkisen i baren. Vi i mediene bidrar neppe til at spekulasjonsiveren svekkes.

Nå er det nok svært få som vet hva som egentlig har skjedd i kulissene, selv om teoriene er mange. Sannsynligheten er høy for at det har stått mellom nåværende fylkesmann i Nord-Trøndelag Inge Ryan (SV), fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik (Ap) og stortingsrepresentant Frank Jenssen (H), sistnevnte fra Sør-Trøndelag. De har alle sine styrker og svakheter i prosessen.

Inge Ryan er en godt likt fylkesmann i Nord-Trøndelag. Hans popularitet i kommunene er omvendt proporsjonal med antall innbyggere. I de minste kommunene i Namdalen er han en helt. Trønder-Avisa har spurt alle lokalpolitikerne om hvem de vil ha som fylkesmann, og der var Ryan den ubestridte favoritten, naturlig nok. Statusen er neppe like høy i regjeringen etter at han var mildt sagt tilbakelent i arbeidet med kommunereformen. For regjeringen kan det også være et selvstendig poeng å utnevne en helt ny fylkesmann til det sammenslåtte embetet.

Anne Marit Mevassvik blir omtalt som «Mor Trøndelag» etter at hun initierte og ledet arbeidet med å slå sammen fylkene. Mange mener at hadde det ikke vært for hennes innsats, ville det ikke vært et samlet Trøndelag nå. Hun har satt seg i respekt hos kommunalminister Sanner og er av vesen både diplomatisk og samlende. Mevassvik mangler imidlertid rikspolitisk erfaring, og noen er tvilende til om regjeringen vil utnevne en arbeiderpartipolitiker i et fylke som allerede er ildrødt.

Frank Jenssen er kjent som en hardtarbeidende og grundig politiker med medfødte fylkesmannsegenskaper. Mange mener han er mer byråkrat av legning enn politiker. Han har gjort mye av jobben med kommunereformen som kommunalpolitisk talsperson i Høyre. Han har også en bredde fra både statsforvaltning, riks- og lokalpolitikk, blant annet som statssekretær den gang Erna Solberg var kommunalminister. Det taler imot ham at det kan oppfattes som en partiutnevnelse. Han kommer også dårligst ut på Trønder-Avisas måling, men det har sannsynligvis minst betydning. Jakten på den beste fylkesmannen er ikke noen popularitetskonkurranse blant Trøndelags lokalpolitikere.

Meningene og teoriene om hvem det blir, er mange, ikke minst her på Hell. Mange har trodd det har stått mellom Jenssen og Mevassvik, men etter utsettelsen før jul mener andre at Ryan har styrket sine muligheter. En teori er at det foregår en tautrekking der byråkratene i departementet vil ha Ryan, kommunalminister Jan Tore Sanner vil ha Mevassvik og statsminister Erna Solberg vil ha Jenssen. Sannsynligvis er ryktet altfor godt til å være sant.

Uansett hvem det blir, vil det neppe bli tårer og tenners gnissel. Alle tre kandidater har det til felles at de er respektert og likt langt utover sitt eget parti. For et samlet Trøndelag er det tross alt viktigst.