Norske høns gir et forstemmende bilde på norsk matkultur for tida.

Skjebnen til de fleste norske høner, etter at de har verpet ferdig, er et forstemmende bilde på Norge anno 2017. NRKs Forbrukerinspektørene fortalte denne uka at over tre millioner norske verpehøns gasses i hjel hvert år, for å bli brukt til fyringsolje og sementproduksjon.

En av matkjedene i landet som fortsatt selger høns, må importere råvaren fra Sverige, fordi norske høns stort sett destrueres, med lysende unntak fra Ytterøy. Alle som har laget og/eller spist hønsefrikassé vil riste på hodet av skammelig norsk bruk av en god og billig råvare. Som mye god mat krever høns litt tid til tilberedning, men gir desto mer smak.

Les også kommentaren: «Tilbake til fremtiden»

Det flotte uttrykket, «Som å selge høns i regnvær», brukes gjerne om aksjemarkedet. Det betyr å selge en vare på et ugunstig tidspunkt, for selgeren. Våte høns tar seg ikke spesielt bra ut. Å fordømme norske høns til evig regnvær, for heller i økende grad å tilby norske forbrukere filetkjøtt i porsjonspakning, blir et bilde på smakløs velstand i dobbelt forstand.

Det er lenge siden Trondheim hadde slakterforretning. En klassiske trønderskrøne fra den tida, kunne dessverre aldri ha oppstått i dag. – Æ skoilla ha hatt ei fin høne, sa en kvinne ved slaktedisken. Skøyeren som ekspederte, så tørt på henne og repliserte: – Æ har hørt rykte om det, ja.

Les også kommentaren «Litt kjøtthau»