Det er misbruk av muligheter og ressurser hvis Trøndelag også i fremtiden skal ha flere energiselskaper.

Godt forslag: Christian Stav, konsernsjef i NTE, foreslår å slå sammen energiselskapene i Trøndelag. Foto: Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen

Christian Stav, konsernsjef i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), foreslår på Trøndelagsmøtet i dag at energiselskapene i Trøndelag samles i ett selskap. Det er et meget godt forslag. Det har flere ganger vært forsøkt å slå sammen NTE og Trønderenergi, som driver sin virksomhet i Sør-Trøndelag. Av ulike grunner er det ikke blitt noe av. På grunn av sammenslåingen av de trønderske fylkene fra 1. januar 2018, oppstår en ny anledning.

NTE er eid av Nord-Trøndelag fylkeskommune. Fylkesammenslåingen fører til at eierskapet skal overføres til kommunene i Nord-Trøndelag. Siden Trønderenergi i hovedsak eies av kommunene i Sør-Trøndelag, vil de to selskapene fra neste år ha nesten identisk eierstruktur. Det er et perfekt utgangspunkt for å slå selskapene sammen. Det er ingen mening i at et samlet Trøndelag skal ha to kraftselskaper, der det ene eies av kommunene nord i fylket, mens det andre eies av kommuner i sør.

To selskaper er ikke god bruk av samfunnets ressurser, og hver for seg kan selskapene gå glipp av muligheter som et sammenslått selskap kan være i stand til å gripe. Selskapene samarbeider allerede. Det gjelder blant annet den forestående installeringen av nye strømmålere, der NTE og Trønderenergi har gått sammen om oppgaven.

Christian Stav skiller i sitt forslag ikke mellom produksjon og distribusjon av kraft. NTE har langt større kraftproduksjon enn Trønderenergi. På distribusjon er rollene snudd, siden Trønderenergi har ansvaret for strømnettet i Trondheim og det meste av det øvrige Sør-Trøndelag.

I nordfylket er NTE alene om strømnettet, mens det i sørfylket er åtte kommunalt eide nettselskaper i tillegg til Trønderenergi. Strømnett er monopolvirksomhet, der samfunnet er forpliktet til å sørge for at nettselskapene er så effektive som mulig. Det taler for at også de lokale nettselskapene bør omfattes av en sammenslåing av trøndersk eid fornybar energi.