Fredag tiltrer Donald Trump som USAs president. Hans opptreden gir grunn til stor bekymring.

Donald Trump førte en valgkamp som er uten sidestykke i USAs historie. Han skjelte ut sin motkandidat Hillary Clinton og sine kritikere på det groveste. Han lovte å bygge en mur mot Mexico og ville på flere områder føre en politikk som de fleste anser som helt urealistisk.

Mange håpet han ville roe seg da han vant, at han ville innse at en påtroppende amerikansk president ikke kan opptre slik han gjorde i valgkampen. I sin korte, triumferende tale da den overraskende seieren var et faktum, viste han også et blaff av ansvarlighet og sa han ville være president for alle amerikanere.

I de to månedene som har gått siden den gangen, har Trump falt tilbake til gamle synder. Gang på gang har han ytret seg gjennom hatske, selvrettferdige Twitter-meldinger. Hver gang han er blitt angrepet, har han slått knallhardt tilbake. Hittil har han ikke gjort noe for å dempe den splittelsen i det amerikanske folket som kom til syne under valget.

De som håpet han ville opptre mer ansvarlig, har grunn til å være skuffet. Trumps første pressekonferanse siden han ble valgt, var også nedslående. Han nektet å svare på spørsmål fra CNN og avviste journalisten med en påstand om at «organisasjonen din er forferdelig». Han mente også at de som hadde spredt det han anser som falske nyheter om Trumps påståtte besøk hos en prostituert i Russland, oppførte seg på samme måte som nazistene under andre verdenskrig.

Trump er uberegnelig, men han vil få folk rundt seg som holder ham i tømme, ble det sagt etter valget. Men de medarbeiderne han har utnevnt, er ikke tillitvekkende. Som miljøsjef i administrasjonen har han valgt Scott Pruitt, en uttalt klimaskeptiker.

Under Trump vil USA etter all sannsynlighet føre en miljøpolitikk som går på tvers av internasjonale klimaavtaler. For verdenssamfunnet kan dette bli meget alvorlig. Trumps ønske om å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem gir også grunn til uro. Det kan bli bensin på bålet i Midtøsten-konflikten.

Det er en viss mulighet for at Trump endrer opptreden den dagen han tiltrer. Foreløpig ser det mørkt ut.