NTNU har fått en rekke gode ideer til ny campus. Men alle peker i en annen retning enn det politikerne ønsker.

NTNUs idékonkurranse om ny campus ble utlyst tidlig i november. Nå foreligger 36 forslag til hvordan universitetet kan samles og bygges ut på Gløshaugen, Elgeseter og Øya.

Førsteinntrykket er at de 36 forslagene inneholder mye kreativitet og gode, gjennomtenkte forslag til løsninger. Alle har ett problem: De bygger på forutsetninger som er endret siden november. Så å si alle foreslår å bygge i Høyskoleparken. Det er ifølge trondheimspolitikerne ikke aktuelt.

LES KOMMENTAR: De vil tvinge NTNU til byen

I NTNUs invitasjon til konkurransen ligger det i kortene at det skal bygges i Høyskoleparken når campus skal utvides vestover, mot Elgeseter gate og Øya. Parken er ikke bare plenene mellom Studentersamfundet og NTNUs gamle hovedbygning. En stor og viktig del av den ligger mellom høyskoleplatået og Klæbuveien.

Da NTNU foreslo å bygge ut den veien, sa trondheimspolitikerne i en velvillig høringsuttalelse at utbyggingen «i så stor grad som mulig» må ta vare på grøntarealene. Men 10. januar, dagen før innleveringsfristen for idékonkurransen gikk ut, skjedde det noe i formannskapet. Trondheimspolitikerne skjerpet tonen kraftig.

- Campus må utvikles innenfor elveslyngen, ikke utenfor. Høyskoleparken skal også bevares slik den er i dag, sa Berit Tiller (H) til Adresseavisen og tok enda litt hardere i enn Geir Waage (Ap). Til slutt gjorde formannskapet et vedtak der de forutsetter at grøntområdet i Høyskoleparken ivaretas og at NTNU «bør ha en sterk tilstedeværelse i Midtbyen innenfor elveslyngen».

Både campusprosjektleder Merete Kvidal og NTNU-rektor Gunnar Bovim har uttalt seg i retning av at formannskapet egentlig ikke sa noe nytt. Men det er stor forskjell på å be om at grøntområdene blir bevart i så stor grad som mulig og å forutsette at de blir ivaretatt.

Siden denne politiske kursjusteringen kom idet konkurransedeltakerne var i ferd med å trykke på «send»-knappen, er grøntområdene dårlig tatt vare på i de 36 bidragene. Knapt noen av dem lar den ligge så uberørt som formannskapet krever. Som det heter i ett av forslagene som foreslår bygninger i parken: «Vi må knuse noen egg.»

Siden forutsetningene var som de var, har få av forslagene undersøkt mulighetene for å fortette den eksisterende bebyggelsen på Gløshaugen. Det er uten tvil mulig å bruke dagens arealer mer effektivt, og det vil nok også være noe slingringsmonn i randsonen, som på «skulderen» vestover mot Høyskoleparken.

LES KOMMENTAR: NTNU må holdes i stramme tøyler

Hesthagen ligger dessuten der med en diger parkeringsplass ved Handelshøyskolen og nærmest roper etter å bli bebygd. Det benytter konkurransedeltakerne seg selvfølgelig av.

I tillegg ligger det store arealer på vestsiden av Elgeseter gate som med fordel kan fortettes. Idékonkurransen gir NTNU flere gode forslag til hvordan det kan gjøres. Hvis NTNU i tillegg adlyder politikernes ordre om å ha stor aktivitet i Midtbyen, kan det hende campusutvidelsen kommer i mål uten at parken blir særlig berørt.

Selv om de 36 deltakerne har jobbet ut fra feil utgangspunkt, er det opplagt at idékonkurransen gir innspill som vil komme godt med når NTNU og Trondheim kommune skal forhandle videre. Noe må bygges. Spørsmålet er hvor og hvordan.

Kommunen vil stramme tøylene for å dra mest mulig aktivitet over elva, NTNU-ledelsen vil ha mest mulig virksomhet rundt rektors kontor. Det ligger an til en rekke kompromisser, noe som vanligvis ikke et godt utgangspunkt for byutvikling. Likevel taler det til campusutviklingens fordel at prosessen så vidt har startet og at partene hittil ser ut til å spille med åpne kort.