Rette allianser kan bli vel så viktig som rette kandidater.

Torhild Aarbergsbotten Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Utnevnelsen av Frank Jenssen som fylkesmann skapte et uventet hull på Høyres stortingsliste. Skjønt kanskje ikke helt uventet. Partiet var framsynt nok til å skrive med liten skrift at det ble nytt nominasjonsmøte dersom det ble vesentlige endringer på lista. Det vanlige ville ellers vært opprykk.

Stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten skulle nok helst sett at det ble opprykk. Hun har funnet seg godt til rette på Stortinget som vara for Linda Helleland, men som partiets tredjekandidat lever hun utrygt. Det er slett ikke gitt at Høyre sitter i regjering etter valget (eller at Helleland gjør det). Partiet må få inn tre kandidater fra Sør-Trøndelag for at Aarbergsbotten skal være sikker, og det er ikke noe barneskirenn.

Mister hun plassen, kommer hun tilbake til fylkespolitikken. Da vil hun fortrenge Henrik Kierulf og Guro Angell Gimse, som har rykket opp til nye posisjoner på Fylkets hus i hennes fravær. I politikken er det ofte mange dominobrikker som kan føre til de underligste allianser. Det er ikke mer enn et par år siden Kierulf og Gimse tok opp kampen mot Aarbergsbotten i fylkesnominasjonen. Nå kan de som tidligere ville vrake Aarbergsbotten, finne på å bli hennes støttespillere.

Det som regnes som den enkleste utvei i Høyre, er å gi plassen til Mari Holm Lønseth. Noen er svært opptatt av at andreplassen tilhører Trondheim. Lønseth har i mange år blitt regnet som et stort politisk talent. Hun fyller trondheimskvoten og har allerede femteplassen på stortingslista. Det skjer ikke nødvendigvis uten sverdslag. Torhild Aarbergsbotten har tidligere vist at hun tør og kan overvinne trondheimslaget.

Helt uproblematisk med tre kvinner på topp er det ikke. Hadde Trondheim Høyre hatt en mann, ville det kanskje vært enklere. Kandidatene finnes, men timingen er ikke perfekt. Rolf Jarle Brøske blir alltid nevnt i slike sammenhenger, men han lar seg neppe rikke fra sin nye jobb som konserndirektør i Sparebank1 SMN. Bengt Eidem nevnes omtrent like ofte, men han har nylig flyttet hjem til familie og ny jobb som kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi etter mange år i hovedstaden. Det virker usannsynlig at han skulle snu på hælen nå. Yngve Brox kunne vært aktuell etter at han ga seg i trondheimspolitikken, men han fikk nylig det han omtalte som drømmejobben i Avantas.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Gørr på landet

En kandidat som flere snakker varmt om, er Peder Weidemann Egseth. Han har vært politisk rådgiver for Børge Brende og er i dag rådgiver i Høyres stortingsgruppe. Han er både kunnskapsrik og omgjengelig, og kunne vært et etterlengtet friskt pust for Høyre i Trøndelag. Mange vil nok bruke mot ham at han ikke representerer Trondheim nok. Her holder det ikke med fødselsattest og partibok.

I Høyre står kampen både om å finne den beste kandidaten, men også om å vinne de beste alliansene.