Kanskje må vi høre det fra en olje- og energiminister fra Fremskrittspartiet for at vi skal forstå det opplagte.

Blå og litt grønn: Journalist Anne Grosvold var ordstyrer på Enovakonferansen. Hun synes det var overraskende å høre olje- og energiminister Terje Søviknes, en statsråd fra Frp, snakke med glød om det grønne skiftet. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

På Enovakonferansen tirsdag sa den ferske olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) noe som er opplagt, men likevel overraskende, kanskje fordi ingen har sagt det så tydelig før: -Her som ellers i næringslivet, kreves lønnsomhet. Vi må ha et grønt skifte med svarte tall på bunnlinjen. Dere som sitter her, vet at det ikke nytter hvis virksomheten har røde tall, sa statsråden. Foran en forsamling der flertallet kom fra næringslivet, la han til: -Det er teknologiene som klarer seg uten støtte som skaper de varige endringene og bidrar til de største utslippskuttene.

Svarte tall betyr i denne sammenheng overskudd, mens røde tall er underskudd. Det Søviknes sier er selvsagt og innlysende. Likevel er det viktig og overraskende, fordi mye av det som skrives og fortelles om klimakrisen, gir inntrykk av at staten skal betale. Enova, som arrangerer Enovakonferansen, er statens virkemiddel for det grønne skiftet. Men statsorganet Enova skal bare kickstarte de endringene som ikke starter av seg selv. Det aller meste av omstillingen fra fossilt til fossilfritt skal finansieres ved at bedrifter tjener penger.

Jeg skriver det én gang til for at det ikke skal være noen misforståelse: Næringslivet skal tjene penger på det grønne skiftet! Enn det, at noen kan tillate seg å ha dollartegn i blikket og regne på profitt for at verden ikke skal gå til h ... Ja, de kan faktisk det. Rettelse: De det hvis vi ikke fortsatt skal surre rundt i en verden der vi sprøyter ut enorme mengde karbondioksid og annen klimagass. De 700 deltagerne på Enovakonferansen, og de 100 som sto på venteliste og som ikke fikk plass, er derfor blant de aller viktigste aktørene i det grønne skiftet. Det er næringslivet som i stor grad skal gjennomføre det grønne skiftet som jeg og andre skriver om og som politikere snakker om.

Terje Søviknes er selvsagt ikke helt uviktig han heller. Ordstyrer Anne Grosvold, eks. NRK, gjorde et poeng av at det er overraskende å høre en statsråd fra Frp snakke med glød om det grønne skiftet. Mange er skeptisk til klimaengasjementet hos Søviknes. Men han representerer en regjering som er forpliktet av et bredt politisk klimaforlik. I Norge er det dessuten små politiske forskjeller, også i klimapolitikken. Selv ikke uenighet om ny olje- og gassutvinning rokker ved at det norske klimaordskiftet består av mange nyanser og få avgrunner.

Det er dessuten ikke bare blå politikere som peker på næringsliv, inntjening og bunnlinje som virkemiddel i klimapolitikken. Kristin Halvorsen, tidligere SV-politiker, nå leder for klimaforskningsinstituttet Cicero, benyttet Enovakonferansen til å slå fast at pengestrømmen er i ferd med å snu. Penger følger alltid den mest lønnsomme virksomheten, og fordi grønn virksomhet er i ferd med å bli mer lønnsomt enn den svarte, mener Halvorsen at Donald Trump ikke greier å ødelegge utviklingen. -Pengene kommer til å stemme Trumps klimapolitikk ned, sa hun.

LES OGSÅ: Flere nyheter fra Enovakonferansen

LES OGSÅ: Trondheim får Europas mest miljøvennlige terminal

Enova og statsforetakets sjef, Nils Kristian Nakstad, skal i år bruke 2,6 milliarder kroner på å stimulere det grønne skiftet. Pengene brukes i industri, transportvirksomhet og til husholdninger. Statens penger skal gjøre det lettere å gå fra fossilt til fossilfritt. Før det blir mulig å tjene penger på det grønne skiftet, er det behov for statlig hjelp. Tirsdag lanserte Enova et nytt tiltak der næringsliv skal få støtte til å skifte ut fossildrevne nyttekjøretøy med biler som går på elkraft eller hydrogen. Til nå er det kun husholdningene som har fått støtte til å bytte biler.

LES OGSÅ: Enova: Hvordan pengene brukes og hvor de kommer fra

LES OGSÅ: Trump går løs på kunnskap og klima

Nils Kristian Nakstad delte ikke bare ut penger og nye ordninger. Han kom også med en bekymring. Den handler om hvordan vi snakker om det grønne skiftet. Ifølge Enova-sjefen blir uttrykket «det grønne skiftet» noen ganger vridd til «det grønne ordskiftet». -Til nå har vi ikke greid å snakke om det grønne skiftet slik at folk forstår at det angår dem.

Enova-sjefen har et viktig poeng. Det hjelper ikke med statlige milliarder og et næringsliv som tjener penger, hvis ikke folk forstår at det angår oss alle.