Boligmarkedet er sykt. Jeg føler meg ikke så bra jeg heller.

Det står 14 par sko utenfor inngangsdøra. Jeg teller dem ikke, jeg tipper. Det er mange støvletter. Folk med flotte støvletter vil bo her, tenker jeg. Hvert par med støvletter representerer en potensiell fiende i en kommende budrunde. Budrunden kommer garantert til å gå over alle støvleskaft.

LES OGSÅ: Her er de ti billigste eneboligene

Vi har hørt det lenge: Boligmarkedet er sykt. I Oslo steg prisene med 23,3 prosent i fjor. Ifølge OBOS-statistikken var kvadratmeterprisen i Oslo-området 27,1 prosent høyere i januar i år enn samme måned i 2016. Den generelle boligprisveksten i Norge blir omtalt som «normal» av meglerorganisasjoner, fordi den har blitt nettopp dette: normalen.

Jo, symptomer på sykdom er en del av livet. Men kanskje burde noen oppsøke lege. Jeg føler meg ikke så bra selv.

Les også: Koteng selger stort boligprosjekt

Det er søndag og visningsdag i hovedstaden. Vi går med hver vår kaffe og hutrer i gatene. Kan det være her? Nei. Jo! Det lille visningsskiltet har blåst over ende. Så tar vi trappene opp til sjette etasje. Er det ikke heis her, spør jeg, men angrer med én gang: Vi er i 30-årene, vi tåler noen trapper. Heldigvis er vi ikke førstegangsetablerere. Disse ville antakelig tålt å klatre opp fasaden.

Men inngang via et vindu ville nok heller ikke gitt en førstegangsetablerer tilslaget. Prisene er allerede altfor høye. Mens jeg beveger meg opp trappene, får jeg en følelse av å gå i feil retning. Økonomene har tallfestet denne følelsen. DNB Markets har for eksempel utarbeidet et «nedsidescenario» for boligmarkedet.

De tror ikke bare at boligprisveksten bremser opp i år, men åpner også for at prisene kan falle «med nesten 20 prosent over de neste fire årene», skriver de i en rapport som er gjengitt av Dagens Næringsliv. Inne i leiligheten vil megler håndhilse. Hun hører gjerne våre spørsmål. Jeg har forberedt ett, det er det samme hver gang: Er dette borettslaget veldrevet?

Les også: Selger eiendom for over 400 millioner

Svaret er alltid ja. En perfekt utleieleilighet, står det i prospektet. Spekulantene finnes, tenker jeg. Men så tar jeg meg i det: Spekulantene er deg og meg. Selv en kamerat av meg eier en leilighet som han leier ut. Han kjøpte den til nettopp dette. Både skatteregler og lav rente gjør det smart å sette sparepengene i en bolig. Det er her de kan «kaste av seg», sier økonomene.

Jeg får lyst til å kaste meg ut vinduet, men på visning er

det kø.

Les også: Bygger klimavennlig, selv om kjøperne ikke vil betale for det

Den sterke prisveksten i Oslo blir omtalt som «forventningsdrevet». Dersom forventningene snur, kan prisene falle brått. Det er markedets psykologi. Jeg kjenner på min egen forventning: At leiligheten vi befinner oss i vil gå en halv million eller mer over prisantydning. Er det nettopp denne forventningen som gjør at prisene øker? Er det faktisk jeg som har skylda for boligkrisen i hovedstaden?

Det står noen på badet. De tester fallet i dusjen, det kan jeg se. Først spruter de vann på gulvet, deretter blir de stående og glo på at vannet trekker seg ned mot sluket. Det tar litt tid. Jeg bøyer meg frem for å følge med. Svakt fall, sier jeg til kona, men det er ikke henne, det er noen andre. Svakt fall, sier vedkommende tilbake.

Det fallet som kommer, vil være alt annet enn svakt, tenker jeg. Noen må ta grep. Kanskje politikerne? Det er bare et fors-lag. Ap har allerede foreslått å utvide kravet til hvor lenge du må bo i boligen selv før du får selge den skattefritt videre. Det høres ikke dumt ut. Men spekulasjon er bare ett av flere problemer i boligmarkedet.

Les også: Jeg var forleden på visning, og første bud var på kr 210 000 over prisantydning

Det bygges for få boliger. Etterspørselen omtales som «ekstrem». Det er åpenbart jeg som tilfører denne ekstremismen, tenker jeg. Jeg vil også bo innenfor Ring 2. Kanskje skulle jeg heller vært ekstrem på en annen måte. For eksempel kunne jeg dratt på XXL for å se på telt. Så kunne kona og jeg slått leir oppe i skogen, slik som karakteren Leif i NRK-serien Valkyrien gjør når han venter på verdens undergang.

Fra skogkanten i Oslo-marka kunne vi sett boligmarkedet implodere. Men sånn blir det jo ikke. Vi skal være med på implosjonen, vi også. Vi skal gå ned med alle andre. Og nå er det snart helg, nye visninger.

På søndag skal jeg komme i støvletter.

Jonas Skybakmoen