Fem forslag kjemper om å bli idégrunnlaget for en ny campus, og bare én ting er sikkert: Ingen av dem vil bli realisert.

Det største byutviklingsprosjektet i Trondheim på mange tiår er en komplisert affære. De to aller viktigste hensynene, hva som er best for byen og hva som er best for NTNU, trekker i ulike retninger.

Hensynet til Høyskoleparken er et annet problem når NTNUs virksomhet på Dragvoll skal flytte til området på og rundt Gløshaugen. Disse tre faktorene blir svært viktige når juryen skal velge en vinner i NTNUs idé- og plankonkurranse om ny campus.

Ett av idéforslagene som nå er i finalen, ser det ut til at vi kan avskrive umiddelbart. Forslaget «Input», som kalles folkets favoritt fordi det fikk flest stemmer under en avstemning på adressa.no, må avskrives fordi det går ut på å fylle hele Høyskoleparken vest for Gløshaugen mot Elgeseter med bygninger.

LES OGSÅ: Dette er folkets favoritt.

Formannskapet har gitt klar beskjed om at parken skal bevares. Input er en provokasjon som juryen ikke kan gå inn for. Juryen gir også i sin egen vurdering av forslaget et klart signal om at Input er uaktuelt.

I rettferdighetens navn skal det sies at formannskapets krav om at parken skal tas vare på, ikke var tydelig uttalt da fristen for å sende inn forslag løp ut. Alle som har deltatt i idékonkurransen, har gjort det på NTNUs premisser, uten at Trondheim kommunes ønsker om større tilstedeværelse i Midtbyen er tatt hensyn til. Mulighetene for å fortette dagens område på platået på Gløshaugen er heller ikke godt nok undersøkt i de innsendte forslagene.

Uansett hvilket idéutkast som i mai blir kåret som vinner, må det kraftige justeringer til. Det ligger i kortene at NTNU-ledelsen ikke vil få det helt som de vil og at de må inngå kompromisser med kommunen, som vil ha en atskillig sterkere tilstedeværelse i og rundt lokalene som NTNU i dag disponerer på Kalvskinnet.

Høyres kommunalråd Berit Tiller hadde senest mandag et leserinnlegg i Adresseavisen der hun gikk inn for at kunst-, arkitektur- og musikkfagene bør legges til Midtbyen, der byens kulturaktiviteter foregår. Kommunen har ei stor, ledig tomt på Leüthenhaven.

Både kommunen og NTNU må godta noen kompromisser når en ny campus skal utvikles. Kommunen har all grunn til å forsøke å dra mest mulig aktivitet over Elgeseter bru, men kan samtidig ikke se bort fra at én felles campus er selve utgangspunktet for prosessen som nå er i gang.

Særlig to av de fem finalistforslagene ser ut til å være gunstige med tanke på å gi nye NTNU et tyngdepunkt nærmere sentrum. Både «Uptown, downtown» og «Juhu NTNU» foreslår å skape mer aktivitet rundt Studentersamfundet. Derfra er det ikke langt over Elgeseter gate til Kalvskinnet.

Disse to og andre ideer som går til finalen inneholder elementer som NTNU og byen vil ha nytte av i det videre arbeidet. Men ingen av dem gir noe godt bilde av hvordan det framtidige universitetsområdet vil bli.