Årets Kosmorama vil bli husket som utgaven da publikum for alvor tok i bruk festivalen.

Det har skjedd noe med Kosmorama i festivalens 13. utgave. Etter flere år med små steg i retning av å styrke og bygge festivalen som publikumsfestival, har det i år skjedd et betydelig sprang. Aldri før har det vært så mange fullpakkede og utsolgte forestillinger, til alle tider av festivaldøgnet.

Det har ført til at det til tider har vært smått kaotisk rundt billetter og festival-logistikk. Det vil nok gå seg til etter som både festival og publikum lærer å håndtere mye mer folk enn tidligere. Velfylte saler gir bedre og mer festivalstemning. Flere folk og flere som ser mange filmer, har fått festivalen i siget.

Når det gjelder årets program, har det nok vært sterkere utgaver av festivalen. Det er lett å finne god og variert film denne gang også, men de helt eksepsjonelle filmene på godt, rart og vondt, har det nok vært enda flere av i tidligere årganger. Mange av årets filmer har dessuten vært mer preget av tema enn form.

Et lysende eksempel på sterk kombinasjon av uttrykk og innhold, og kanskje mest stas på festivalen i år, var urpremieren på «Sameblod» med flott trøndersk hovedrolle. Åpningsfilmen «Kjempen» og flere nye gode finske og norske filmer har gjort festivalen til godt vindu for ny og spennende nordisk film, med unik mulighet for publikum til å se og møte filmer og filmskapere i gjennombrudd.

Mens Den norske filmfestivalen i Haugesund sliter med en litt satt profil, er det friskere vind over Kosmorama. Pitchekonkurransen har blitt viktig magnet for framtidens filmskapere i Norge. Karsten Fullu som vant i år med «Lemen» har skrevet de største animasjonssuksessene her i landet de siste åra. Det som kan bli den første norske animerte kinofilmen etter originalmanus og typer, startet altså på Kosmorama denne uka.

Det er bra Kanonprisen er sikret, og i bra slag som det beste norske prisshowet uansett kategori. På torsdagens utdeling på Byscenen var det slående hvor glade selv profilerte veteraner i norsk film ble av å bli hedret av sine egne. Etter helgas visninger vil Kosmorama sannsynligvis kunne feire en solid vekst.

Les kommentaren «Fin fordeling mellom konge og pyroman»