Avklaringen om oljeserviceselskapet Reinertsen betyr kroken på døren for et familieeid, trøndersk industrieventyr.

For ikke lenge siden var Reinertsen en stor industribedrift med virksomhet både til lands og til vanns. Det var en av de største, kanskje den aller største, private arbeidsgiveren med hovedkontor i Trondheim. Først ble den landbaserte entreprenørvirksomheten solgt. Det skjedde i 2015, med to alvorlige ulykker som bakteppe. Torsdag ble det klart at også olje- og gassvirksomheten glipper.

Dermed er det nå et industrieventyr som er slutt. Reinertsen blir en del av fortellingen om store trønderskeide industribedrifter som enten er avviklet, slått konkurs eller overtatt av andre. Fra før er det mange kjente og tradisjonsrike navn på denne listen: Trondhjems Mekaniske Verksted, Nordenfjeldske Dampskibssselskab, E.C. Dahls Bryggeri, Lilleby Smelteverk, og det helt ferske eksemplet Aker BP/Det norske/Pertra er noen av dem.

Arne R. Reinertsen startet rådgivende ingeniørforretning i 1946. Selskapet ble etter hvert overtatt av sønnene Erik og Torkild. Når bedriften nå smuldrer bort, er også tredje generasjon involvert i driften. Reinertsen-konsernet har hatt rundt 2800 ansatte. Ved hovedkontoret i Trondheim har virksomheten bestått av mange hundre ingeniører. Nå er alt borte fra familiens kontroll, med unntak av to mindre virksomheter.

LES OGSÅ: Konkurrent tar over de ansatte

Entreprenørvirksomheten i Reinertsen ble overtatt av det børsnoterte entreprenør- og eiendomskonsernet Veidekke sommeren 2015. I 2016 ble den landbaserte rådgivningsvirksomheten overtatt av det svenskeide konsulentselskapet ÅF. Torsdag morgen ble det kjent at det er Aker Solutions som plukker opp olje- og gassvirksomheten. Som Veidekke, er også Aker Solutions et børsnotert selskap, der kompaniskapet staten og Kjell Inge Røkke er største eier.

LES OGSÅ: Eierne: - Alternativet til salg var konkurs

Forutsatt at konkurransemyndighetene sier ja, vil de ansatte i Reinertsen bli overført til Aker Solutions. I Trondheim betyr det at ingeniører vil bli flyttet fra Reinertsens kontorer på Brattøra til Aker Solutions kontor på Rotvoll.

LES OGSÅ: De ansatta: - Dette var den beste løsningen vi kunne få

Aker-selskapet overtar ingeniørene fra Reinertsen, men ikke gjelden. Sammenbruddet i Reinertsen har avdekket at selskapet har hatt langt større gjeldsforpliktelser enn det som ble opplyst da tingretten åpnet gjeldsforhandlinger i desember. Den gang, for tre måneder siden, ble det oppgitt at selskapet hadde en gjeld på om lag 900 millioner kroner. Torsdag opplyste gjeldsnemndas leder, advokat Joar Grimsbu, at gjelden er rundt 1,6 milliarder kroner. I tillegg kommer garantiforpliktelser som er knyttet til den landbaserte virksomheten.

Torsdag gikk Thomas Reinertsen, tredje generasjon i ledelsen for bedriften, langt i å antyde at det var gjeld og etterlatenskaper fra entreprenørvirksomheten som ble oljeservicevirksomhetens bane. Entreprenørvirksomheten ble solgt i 2015, men gjeldsforpliktelser har ligget igjen i Reinertsen-systemet og kan ha gjort det umulig å videreføre virksomheten på andre måter enn det som nå ble resultatet. Alternativet til å overdra kontrakter og ansatte til Aker Solutions var konkurs. Inntil detaljene blir kjent, kan vi legge til grunn at det dels var oljenedturen og dels gammel moro på land som felte Reinertsen.

Det er en tid for alt, også for tradisjonelle, familieeide industrilokomotiv. Verden endrer seg, og Reinertsen har selv forsøkt å være med på endringer. Da gjeld og underskudd til slutt stoppet virksomheten, var Reinertsen i ferd med å teste ut en teknologi som gjør det mulig å separere naturgass til hydrogen og CO2. Ved Statoils metanolfabrikk på Tjeldbergodden er det forsøk på gang for å teste metoden. Hvis det lykkes, og det finnes et marked for store mengder energirik hydrogen, har denne teknologien potensial til å forandre mye av den norske gassutvinningen. Torkild Reinertsen har personlig kjøpt denne delen av virksomheten, som altså ikke tilfaller Aker Solutions.

Med Reinertsen har Aker forsynt seg med nok en godbit i trøndersk industri. I fjor meldte oljeselskapet Det Norske, som før het Pertra, flytting til Bærum. Det skjedde da selskapet ble slått sammen med BPs norske virksomhet og tok navnet Aker BP. Da sammenslåingen og flyttingen skjedde, hadde Kjell Inge Røkkes Aker vært dominerende eier i Det norske i flere år.

Torsdag la regjeringen frem hovedpunkter i en ny industripolitikk. Innholdet der hadde neppe gjort noe fra eller til for Reinertsen, men det er likevel et slags skjebnens ironi at en ny industripolitikk blir lagt frem samme dag som det er kroken på døren for en av Trøndelags største industribedrifter.