I Trondheim er det enighet om å revitalisere Midtbyen, og særlig er det ønskelig at barnefamilier skal bosette seg i sentrum. Da er det på tide å åpne den offentlige skolen på Kalvskinnet.

I dag er de nærmeste alternativene for midtbybarna Biralee skole, som nå holder til i deler av den gamle skolebygningen, og Steinerskolen, som holder til ved Skansen. Den sistnevnte riktignok ikke langt fra Ila skole. De er nok utmerkede skoler som det må være plass til i en by som Trondheim. Det er en viktig kvalitet at foreldrene så langt det er plass kan velge den skolen de mener er best for barna – privat eller offentlig – men det bør ikke være slik at det offentlige ikke har noe tilbud i Midtbyen. Det er nå en gang slik at mange mener at den offentlige skolen har spesielle kvaliteter det er viktig å ta vare på. Her møtes barn fra alle samfunnslag og kulturer. Mener politikerne at de ønsker flere barnefamilier i sentrum, må de ta fatt i denne saken og se om det er mulig å etablere et offentlig skoletilbud for Midtby-barna.

LES OGSÅ: De heteste byutviklingssakene i Trondheim

På 60- og 70-tallet var dette en ganske fremmed tanke at barnefamilier skulle slå seg ned i det gamle sentrum. Det var på den tiden barnefamiliene ønsket seg en moderne leilighet, gjerne på Heimdal. De fleste mente at barn helst burde vokse opp utenfor bytrafikken, støy og støv. Likevel kom det en ny urban generasjon som kjøpte seg falleferdige, små tregårder, rehabiliterte dem, og skapte et nytt og populært bomiljø. Likeså flytter unge familier inn i de gamle leiegårdene i Midtbyen. Men felles for mange av dem er at de forlater Midtbyen når barna kommer i skolealderen, fordi de får for lang og farlig skolevei hvis de skal gå på en offentlig skole.

LES KOMMENTAREN: Det er ingen bydel vi mener så mye om, men kjenner så dårlig

Onsdag i denne uken behandlet oppvekstkomiteen i Trondheim kommune den såkalte skolebruksplanen for trondheimsskolen – første delutredning: Elevprognoser. Her kan man blant annet lese: «Barn i Kalvskinnet skolekrets innskrives i dag ved Ila skole, men mange søker seg til Singsaker skole. Noen velger også private skoler. I kartene er barn bosatt i Kalvskinnet skolekrets fordelt mellom Ila og Singsaker. På ungdomsskoletrinnet er barn i alderen 13–15 år lagt til Rosenborg skole». Alle tre er nok utmerkede skoler, men de ligger ikke i Midtbyen.

Det er nok lett å finne argumenter mot å åpne Kalvskinnet skole. Det koster penger, og det er et tungtveiende argument. Dessuten kan man hevde at elevgrunnlaget er for lite. Det er et argument det kan stilles spørsmålstegn ved. Kommer tilbudet, kommer nok barna, selv om det kan ta noe tid etter mange år uten et offentlig skoletilbud. Og uansett må hovedargumentet være at hvis Midtbyen skal bli mer attraktiv og tiltrekke seg flere barnefamilier, må den ha et offentlig skoletilbud.

LES OGSÅ: Tjora inn i styret

Når det gjelder den gamle skolebygningen på Kalvskinnet, brukes denne i dag delvis av Biralee, men så får man finne plass til begge. Det kan skape et berikende miljø for begge parter.

Det offentlige har i mange år investert betydelige beløp i infrastruktur for å øke bokvaliteten i Midtbyen. Og det er investert i kulturbygg og friområder, som gjør det attraktivt også for barnefamilier å bo seg i sentrum, og for mange av dem helst å bli boende i mange år.

Derfor bør rådmannen finne en kreativ og god løsning, også for å etablere av en offentlig skole.

(PS! Da oppvekstkomiteen onsdag behandlet delutredningen Elevprognoser for Trondheims-skolen, fremmet jeg forslag om å be rådmannen vurdere å gjenåpne Kalvskinnet skole. Forslaget fikk tilslutning fra alle partier unntatt Fremskrittspartiet, og oversendes nå formannskapet for videre behandling).

TERJE ROLL DANIELSEN