Rundt om i Trondheim sitter det unge gründerspirer med ideer, kontakter og tankesett som ingen får høre om. Det er på tide å sette de unge smartingene i arbeid.

Sommerjobb som gründer, etter modell fra Stockholm Business Challenge (SBC), lanseres nå som politisk idé i Trondheim. Høyres kommunalråd, Berit Tiller, fremmer denne uka en interpellasjon i bystyret der hun foreslår at en lignende ordning for unge gründere iverksettes i Trondheim. Det er et kreativt og prisverdig initiativ.

I den svenske hovedstaden har et samarbeid om å sette unge gründere i arbeid skapt spennende produkter. Ungdom mellom 18 og 19 år engasjeres i tre uker til sommerjobb gjennom prosjektet. Der får de prøvd seg i det virkelige livet, og gis anledning til å tråkke rundt i et miljø som kan innovasjon og utvikling av ideer.

Svenske gründermiljø, i samarbeid med Stockholm kommune og SE Bank, har etablert programmet for å knytte kontakt mellom unge oppfinnere og svensk næringsliv. Prosjektleder er Start-Up Stockholm. Ved å gi ungdommen sommerjobber i private selskaper får de hjelp til å utvikle gode ideer, erfaring i å omsette ideer til virkelighet. I tillegg får svenske bedrifter påfyll av nye tanker og ideer og andre måter å tenke på som er gull verd.

I Trondheim, som gjennom sin gründerstrategi tar mål av seg til å bli den beste kommunen i Norge for å legge til rette for gründerskap og innovasjon, bør alt ligge til rette for å skape møteplasser mellom unge idérike entusiaster og trøndersk næringsliv. Med sommerjobber for gründere kan Trondheim konkretisere og iverksette sin gründerstrategi som til nå har vært litt ullen og svevende. Et slikt prosjekt er også en utmerket anledning for kommunen selv til å åpne dørene for noen unge gründere som kan bidra til nytenking og innovasjon i indre rekker.

Mange selskaper benytter seg allerede i dag av sommervikarer som kan bidra til nye tanker inn i en organisasjon, og på den måten møte nye mennesker som på sikt kan bidra til utvikling. Men skal unge idérike og uredde gründerspirer få vokse, trengs det et system og et program som kan sørge for kontakten mellom næringslivet og de unge ideene.

Trondheim kommune bør legge forholdene til rette, trønderske banker og investorer bør bidra med penger og lokalt næringsliv bør omfavne ideen om et eget sommervikar-program for nye tanker og ideer. Jeg ser ikke bort fra at de som kan tjene aller mest på en slik ordning, er selskapene som får tilført litt ungdommelig pågangsmot og nye ideer. Selv om det ikke gir utslag på bunnlinja på kort sikt, vil påfyll av unge gründergener, være like viktig for det etablerte næringslivet som det vil være for unge innovatører å møte virkeligheten.

LES KOMMENTAREN: Kinderegget i skolehverdagen

Trondheim er ikke Stockholm. I den svenske hovedstaden er markedet for unge gründersjeler større og mer sammensatt. Men ideen fra Sverige er allerede varmt omfavnet av trønderske gründermiljøer som Technoport, Work Work, Digs og Ungt Entreprenørskap. Ved å knytte prosjektet tett mot slike miljøer vil det skape erfaring og grobunn for nye virksomheter gründermiljøet i Trøndelag kan ta med seg videre.

Svenskene bruker kommunen som arena for å teste ut ideer og innovative løsninger som lanseres gjennom prosjektet. De har blant annet fått utviklet en egen app – «New in Stockholm» – som tilbys nyankomne utlendinger til Sverige hvor innvandrere kan finne viktige kontaktpersoner i det offentlige, og knytte egne nettverk.

Smarttelefonene våre er allerede fulle av apper som vi ikke visste vi trengte før de ble lansert, men som vi nå vanskelig kan klare oss uten. Rundt om i Trøndelag sitter det unge smartinger med ideer til nye prosjekter og tiltak som bør frem i lyset. Sett dem i arbeid. På sikt vil dette gi oss nye løsninger, nye arbeidsplasser og til og med nye impulser inn i bedrifter og organisasjoner som tror de har tenkt de tankene som skal tenkes.