Jeg irriterer meg over ganske mye. Sure mennesker, bilister som ikke bruker blinklys og sportsjournalister som tror det heter bronche. Men ikke nok med det. Jeg er bekymret også. Bekymret for at mange politikere ikke er modige nok.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sa i sin landsmøtetale at regjeringen Solberg «svekker samfunnskontrakten» i et land der fellesskapet sprekker, forskjellene øker og samfunnsplikt er blitt et fremmedord. Velgerne står derfor overfor et verdivalg til høsten, hevdet Støre.

Nei, Støre. I Frankrike og i flere andre land står man overfor det du kaller verdivalg. I disse landene truer høyrepopulisme, venstrepopulisme og antidemokratiske krefter folks frihet og velferd. Slik er det ikke hos oss. Heldigvis. I Norge er forskjellene mellom de politiske partiene relativt liten og enigheten om grunnleggende verdier stor.

Les også: Disse Ap-vedtakene må du få med deg

Men ett skille blir tydeligere og tydeligere – skillet mellom de politikerne som vil og tør gjennomføre nødvendige reformer og dem som stikker hodet i sanden.

For vi har én virkelig stor oppgave foran oss: Vi må forberede oss på andre tider.

Både offentlig og privat sektor må igjennom endringer. Endringer som kan være smertefulle, men som er avgjørende for at våre etterkommere skal få det bedre. Forandre for å bevare, om du vil.

Vi må bli mer produktive, mer innovative, mindre avhengige av oljevirksomheten og vi må øke satsingen på teknologi og kunnskap. I tillegg må offentlig sektor slankes og samfunnsstrukturer forbedres og effektiviseres.

Denne Signert-kommentaren av Kari Løvendahl Mogstad er godt lest:  Siste nytt fra rumpefronten

Et viktig skritt på omstillingsveien er kommunereformen. Jada, vi er litt lei av å høre om den, men reformen er like overmoden som den er nødvendig. Mange kommuner er for små til å ha gode nok tjenester til innbyggerne. Men når enkelte ordførere uttaler at det blåser for mye i nabokommunen til at man kan slå seg sammen, er gode råd dyre. Dyre for innbyggerne, altså.

«Norsk produktivitet må økes betydelig i fremtiden, ellers vokser de offentlige budsjettene oss over hodet», het det i to rapporter fra et ekspertutvalg ledet av professor Jørn Rattsø. Dette var åpenbart så provoserende for senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum at han i fjor kalte deler av rapporten «et eneste stort propagandadokument for kommunesammenslåing uten faglig belegg».

Opptatt av debatt? Les også: Å krysse Kockhaugvegen er farlig for myke trafikanter

Er det slike holdninger vi skal møte fremtiden med når oljepengene fases ut? Jeg håper ikke det. Men Senterpartiet er blitt stort siden sist, og ser ut til å lokke Arbeiderpartiet med seg på en farefull ferd i en nostalgisk drøm om svunne tider.

«Reversere er et ord som ikke finnes i mitt vokabular», sa Støre forleden dag. Det er bare det at i Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett brukes akkurat dette ordet syv ganger. I januar i år kunne partiet love at de ville reversere flere kommunesammenslåinger; i mars uttalte de at de ville reversere fylkesmannsstrukturen; i partiprogrammet sier Ap at de vil reversere endringer i arbeidsmiljøloven og under landsmøtet ble det uttalt at man skulle reversere regjeringens skattekutt.

Mer debatt: Uansvarlig å la barnetogene samles i byene 17. mai

Arbeiderpartiet har tradisjonelt ikke vært motstandere av omstilling og modernisering, men nå ser altså dette ut til å være – ja, nettopp – reversert.

Men la oss gå tilbake til utvalget til Rattsø. «Vi har hatt ti år med historisk lav vekst i produktiviteten, men folk har ikke merket det. Høy oljepris og økende bruk av oljepenger har gitt høy inntektsvekst og maskert den lave veksten i produktiviteten», uttalte Rattsø til Aftenposten da rapporten ble lagt frem. Han mente at Norge nå sto ved et vendepunkt.

Og da er min bekymring: Hvilke politikere er tøffe nok til å gjennomføre de forandringene landet må igjennom? Svaret er neppe den som kjører baklengs inn i fremtiden.

merethe.ranum@outlook.com

Hør våre kommentatorer snakke om Ap-krisen, tigging og media som nyttige idioter.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter