Det har vært kaos i USA før. Søndag 30. oktober 1938 for eksempel. Massemediene spilte da, som i dag, en sentral rolle.

Radiolyttere kunne denne søndagen lytte til dansemusikk fra «Ramon Raquello and his Orchestra». Men så ble musikken avbrutt av korte nyhetsinnslag. Først meldte reporteren om eksplosjoner på Mars. Så ble det meldt om en meteoritt som var landet i Grover’s Mill i New Jersey. Nysgjerrige kom til. Så kom melding om at meteoritten åpnet seg. En marsboer med tentakler kom til syne og satte fyr på folk med varmestråler. Reporterens skrik om flammer ble brått brutt midt i en setning.

Radiolyttere reagerte med panikk. Omfanget av kaoset er omstridt, men en god del tok konsekvensen av det de hadde hørt, og de flyktet for livet. Men: Dette var altså virkelig fake news. Radioprogrammet var The Mercury Theatre on the Air, og de hadde hørt Orson Welles’ hørespill basert på H.G. Wells science fiction-roman The War of the Worlds fra 1898. Det tok timer før det ble klart at det var fiksjon, bare oppspinn.

Les også: Selvskryt har preget Trumps første 100 dager som president

Les også: Heimevern mot falske nyheter

I dag har denne hendelsen mer enn et skjær av komikk over seg. Marsboere? Hæ? Som angriper Jorda? Vill panikk av et høre-spill? Seriøst? Det er lett å vekke fordommen om dumme amerikanere. Men for dem som rea-gerte på det de hørte, var det alvor. Samtidig kan vi godt tenke at hendelsen kanskje er skummelt aktuell i dag.

I boka Soldater bruker Sönke Neitzel og Harald Welzer reaksjonen på Welles’ sprell i eteren som illustrasjon på Thomas-teoremet. Denne sosiologiske teorien sier at «hvis mennesker definerer situasjoner som virkelige, så blir de virkelige i sine konsekvenser». Vi handler ikke på grunnlag av objektive fakta, men på grunnlag av det vi subjektivt opplever som fakta. Særlig gjør vi det når det står om livet og tiden er knapp.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg har svart belte i å være mamma og merker en stadig større etterspørsel etter godis

Fake news er tidens melodi. Eller «FAKE NEWS» med Trumps ortografi når han hamrer løs på hovedstrømspressen i USA, disse ondsinnede som plager ham med å prøve å kontrollere hva han gjør. All kritikk og alle meningsmålinger som ikke går Trumps vei, er FAKE. Men gang på gang tar media ham og hans medsammen-svorne i selv å servere usann-heter, særlig når det handler om muslimer og terror. Trumps rådgiver Kellyanne Conway brukte to ganger Bowling Green-massakren som argument for innreiseforbud fra sju muslimske land – selv om massakren var oppspinn. I samme hensikt gjentok Trumps pressetalsmann Sean Spicer tre ganger at det hadde vært et terrorangrep i Atlanta, noe som – bombe! – også var tøv. Både Conway og Spicer snakket det bort etterpå bort som misforståelser da de fikk motbør. Det ligner jaggu et mønster. Og kanskje et monster.

Lørdag 18. februar skjedde det igjen. I en valgkamptale i Florida refererte Trump til noe som skulle ha skjedd i Sverige dagen før, i samme åndedrag som han nevnte det som hadde skjedd i Tyskland, i Nice, Brussel og Paris. Konteksten var muslimer, immigranter og terror. Men ingenting relevant hadde skjedd i Sverige på fredag. Fake news.

Mer debatt: Uansvarlig å la barnetogene samles i byene 17. mai

Søndag tok faktisk Trump en retrett da det ble klart at det han sa var tøys. I en forsiktig twittermelding til ham å være, skyldte han på noe som ble sagt på Fox News. Hva? Betyr sannhet likevel noe for ham? Nei da, retretten var taktisk. Et halvt døgn etter skrev han om «FAKE NEWS media» som prøver å underslå at Sverige har problemer.

Er det et system i kaoset? En strategi? I Klassekampen 21. februar kommenterer Rasmus Bo Sørensen Trump i lys av filosofiprofessor Harry G. Frankfurts bullshit-begrep. Trump er ikke en løgner. Han er en bullshiter. Og bullshit er mer samfunnsnedbrytende enn løgn. Løgneren må tross alt forholde seg til virkeligheten. Bullshitteren bryr seg ganske enkelt ikke. Bullshitteren bare finner på noe som passer ham der og da, uanfektet av innvendinger.

Men hva skjer når utstrakt bullshit møter Thomas-teoremet? Hva gjør folk når bullshitteren har høyere troverdighet enn motstemmene, som for eksempel disse «FAKE NEWS media»?

Hør våre kommentatorer snakke om Ap-krisen, tigging og media som nyttige idioter.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter