NTNU har fått en utmerket idé å bygge videre på, Men den inneholder ett problem: Kampen om Høyskoleparken vil tilspisse seg.

Bygger i park: De brune feltene på kartet viser hvordan «Veien videre» foreslår å bygge langs Klæbuveien.

Vinneren av NTNUs idékonkurranse om et samlet universitetsområde er kåret. Dermed har vi et nytt utgangspunkt for den videre debatten. Problemet er at situasjonen er forvirrende:

Kommunepolitikerne vil ikke bygge i parken. NTNU har de siste ukene innstilt seg på det og sier nå at de vil legge fram et forslag til et samlet universitetsområde uten at parken bli berørt.

Samtidig velger juryen et forslag der selve bærebjelken er å bygge i parken, det vil si på den siden av Klæbuveien som vender mot Gløshaugen. «Veien videre» vil riktignok bare bygge i parkens randsone, og store, sammenhengende grøntarealer blir tatt vare på. Likevel er det vanskelig å forstå hvordan ideen kan bearbeides slik at den ikke berører parken.

Forvirret? Det er i hvert fall jeg. Jeg forstår det slik at NTNU sier to helt forskjellige ting samtidig: Vi vil ikke bygge i parken. Jo, vi vil bygge i parken.

LES OGSÅ: Unge arkitekter vant idékonkurransen

Under pressekonferansen mandag morgen ga Merete Kvidal, prosjektleder for NTNUs campusprosjekt, tydelig beskjed om at NTNU skal legge fram et utkast som viser at de kan lage et samlet universitetsområde uten å bygge i parken. Hun gjentok det rektor Gunnar Bovim sa under folkemøtet i Studentersamfundet i forrige uke: Vi bygger ikke i parken hvis politikerne ikke vil.

Det blir svært interessant å se hva som skjer de neste ukene. NTNU og de unge arkitektene i Koht vil legge fram et første utkast til det de kaller en fysisk plan innen utgangen av juni. Kanskje vil forvirringen avta da.

LES OGSÅ: Campus skal leve hele døgnet

Under pressekonferansen i går sa juryleder Karolina Granhammar at forslaget bare innebærer en beskjeden utbygging av parken. Men den bærende idéen er å bygge ni nokså store universitetsbygninger på oversiden av Klæbuveien.

I tillegg er det tegnet inn tre bygninger i den delen av Høyskoleparken som kalles Elgeseter park, inntil Snorres gate. Mange mål med grønt vil forsvinne hvis dette blir gjennomført. Og hvis bygningene langs Klæbuveien tas ut, er det vanskelig å se at det blir noe igjen av ideen. Hvor skal det i så fall bygges?

Koht Arkitekter skriver i vinnerforslaget sitt om «det lille som tas av parken langs Klæbuveien». Om det er lite eller mye, avhenger av øyet som ser. Selv syklet jeg en tur langs Klæbuveien etterpå, og for meg ser det mye ut.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Idékonkurransen blir arrangert på feil tidspunkt

«Veien videre» foreslår å bygge på et stort, åpent grøntareal sørover fra den gamle trafostasjonen. Døvekirken får to langstrakte bygninger på hver side. I bunnen av vestskråningen lenger sør foreslås det tre større bygninger. Det blir åpninger mellom bygningene, men de kan fortone seg som en mur mellom Elgeseter og parken. Helt ukontroversielt er det derimot at Koht vil bygge på parkeringsplassen på Hesthagen.

Når NTNU sier at de ikke skal bygge i parken hvis kommunen ikke vil, og samtidig velger et slikt vinnerforslag, kan man få mistanke om at de tenker taktisk: Når politikerne skal ta stilling til en bearbeidet versjon av «Veien videre», vil de nok gå med på at noe av parkens randsone blir tatt i bruk.

NTNU vet nok at de sitter med gode argumenter, for «Veien videre» er et forslag som gir mye til byen. Koht Arkitekter vil åpne Gløshaugen mot omgivelsene. De vil vitalisere området mellom Høyskoleparken og Elgeseter/Øya, og de vil skape nytt liv rundt Samfundet.

Alt dette er i tråd med det politikerne ønsker. «Veien videre» vil trekke tyngdepunktet i NTNUs nye universitetsområde nærmere sentrum. Arkitektene som står bak, mener dessuten at forslaget tar vare på de mest brukte delene av parken og at grøntarealene vil få nytt liv.

Hvis NTNU i tillegg sier at de vil sørge for stor aktivitet på Kalvskinnet, spørs det hvor hardt kommunepolitikerne vil stå på kravet om at «spede spira lyt få stå».